Kimyasal devrim

Kimyasal devrim

Sağlık Bakanlığı, uyuşturucu yapımında kullanılan ‘bütün maddelere’ yasak getirdi. Bu kimyasallara ihtiyaç duyan sektörler ise üretim sürecinin her aşamasında devleti bilgilendirecek.

Gelecek nesillerin sağlığı için ciddi tehdit haline gelen uyuşturucu bağımlılığıyla mücadelede yeni döneme geçildi. Geçtiğimiz günlerdeki 1. Uyuşturucu ile Mücadele Şûrası’nda alınan kararlar bir bir hayata geçiyor. Uyuşturucu yapmaya yarayan ve yasa kapsamı dışında kalan kimyasalların kullanımını engellemek isteyen Sağlık Bakanlığı, ‘jenerik sınıflandırma’ yöntemi için düğmeye bastı. Zehir tacirleri, yasak listesinde bulunan bir kimyasalda ufak değişiklikler yaparak ceza almaktan kurtuluyor; üretilen yeni kimyasal ise, bonzai yapımında kullanılıyordu. Kullanımı 11’li yaşlara kadar düşen bonzai ile mücadelede kararlı adımlar atan bakanlık, ‘kimyasal istismarı’ önlemek için ‘uyuşturucu madde haline gelme potansiyeli olan tüm maddeleri’ yasak kapsamına alacak. 
 
BONZAİYE BÜYÜK DARBE
 
Uygulamanın hayata geçmesiyle birlikte, ‘piyasa’da her gün yeni bir türevine rastlanan bonzai belasına büyük darbe vurulacak. Sağlık Bakanlığı’nın kimyasal bazı eklemelerle uyuşturucuya dönüştürülen maddeleri yasaklama kararı, ‘sentetik icat’ların sonunu getirecek. Yurda sokulan ya da Türkiye’de imal edilen kimyasalların kontrolü için laboratuvarların altyapısı güçlendirilecek. ‘Psikoaktif maddeler’ olarak tanımlanan yardımcı uyuşturucuların üretimi engellenerek, hemen her gün yeni bir maddenin ortaya çıkarılmasının önüne geçilecek. 
 
Çok cesur bir adım
 
Türkiye Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (TUBİM) bir alt organı olan Erken Uyarı Sistemi’nin şimdiye kadar olan yeni nesil uyuşturucu maddelerle mücadelede önemli görevler üstlendiğini belirten İstanbul Üniversitesi Adli Tıp Enstitüsü öğretim üyesi Prof. Dr. Faruk Aşıcıoğlu, “Birçok Avrupa Birliği ülkesinden daha proaktif kararlar uygulamaya koyuldu. Gelinen son noktada alınan karar ile uygulamaya girecek olan ‘jenerik sınıflandırma’ birçok gelişmiş ülkeden daha ileri ve cesur bir uygulama olacak” dedi. Sanayide ve tıpta kullanılan bazı maddelerin ‘istisna’ olarak belirtilmesi gerekeceğine dikkat çeken Aşıcıoğlu, “Yasanın ardından maddeleri analiz edecek laboratuvarlar ve bilirkişiler yeni fiili duruma karşı hazırlıklı olmalı” diye konuştu.
 
Bazı sektörleri olumsuz etkiler
 
qSağlık Bakanlığı'nın uyuşturucu ile mücadeleye yönelik 'jenerik sınıflandırma' uygulaması çeşitli kimyasal maddeleri kullanan diğer sektörleri de ciddi şekilde etkileyebilir. Hukuki bazı sıkıntıların oluşmaması için Sağlık Bakanlığı kullanılan kimyasalların eldesi, sarfı, imhası, satışı gibi süreçleri net olarak belirleyecek ve yönetecek. Bakanlık, ‘jenerik sınıflandırma’ çerçevesinde saptanan yeni psikoaktif maddelerin Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Kanun kapsamına alınmasına karar vermişti. Kararın Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından bu maddelerin ithali, ihracı, imali Sağlık Bakanlığı iznine tabi olacak. Bugüne kadar bu maddeler Uyuşturucu Maddelerin Murakabesi Hakkındaki Kanun’a tek tek ekleniyordu.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.