Hasan TANRIVERDİ

Hasan TANRIVERDİ

Kimler şiddet uygular

Aile reisi olan baba içeride kuzu, dışarıda ailenin korunması ve güvenliği için kurt olması gerekir. Acizler ve kendisini ifade etmekte güçlük çeken babalar, her zaman kaba kuvvete başvurmaya müsaittirler. Haksızlığını örtmek isteyen erkekler de, çoğu zaman, alkolün de yardımıyla şiddete başvururlar. Bu yolla evde terör estirip, istedikleri otoriteyi kuracaklarını zannederler.

Otorite kurmak dediğimiz olay, kaba kuvvetle değil, Akıl, izan, şefkat ve merhametle kurulabilecek bir olgudur. Muhatabınızın sizi dinlemesini ve size hak vermesini istiyorsanız, ona güven vermeniz gerekmektedir.

Temel, oğlu İdris ile beraber değirmene gitmiş. Evde çok sert olan Temel, aynı sertliği değirmenci ile olan tartışmasında da göstermeye kalkınca, dayağı yemiş. Eve geldiklerinde, İdris annesine; “Anne, babamdan biz korkuyoruz, değirmenci babama bir dayak attı ki görecektin” demiş.

Ancak şu da bir gerçektir ki, şiddet deyince, hemen beynimiz erkeği çağrıştırıyor. Sanki erkekler, şiddet uygulamaya hazır potansiyel bir güçtür kanaati yaygın. Aksine, çok az dahi görülse, kocalarına çeşitli yöntemlerle şiddet uygulayan hanımların da varlığı inkâr edilemez. Bazı hanımlar çene motorunu öyle çalıştırırlar ki, susmayı bilmezler.

Yapılan araştırmalar, ülkemizde değil insana, hayvanlara bile uygulanmaması gereken dayağın ve şiddetin boyutlarının korkunç dereceye ulaştığını göstermektedir: Kadınların yüzde 30’u, kocasından şiddet gördüğünü söylüyor. Erkeklerin yüzde 34’ü, şiddet kullandığını kabul ediyor. Ailede şiddet olaylarının yüzde 40’ı hastanede tedaviyle sonuçlanmış.

Kadınların yüde 57’si, boşanmayı düşünüyor, yüzde 39’u durumu kabulleniyor.
yüzde 26’sı ise düzelir umuduyla yaşıyor. Büyük bir bölümü ise çocuklarının geleceği için, susmayı tercih ediyor.

Ev ve ailenin, güven ve koruma hissi verecek en önemli ortam olması gerekirken, insanların kendi evinde, en yakını bildiği ve güvendiği kişi tarafından şiddete maruz bırakılması, ruhunda ve yüreğinde onarılamaz yaralar açar. Kişiye hayat umutsuzluğu ve utanç yaşatır.

Eğer aile içinde her bir fert üzerine düşen rolünü yerine getirirse, evlerimizi cennetin dünya üzerindeki birer şubesi haline getirebilir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum