Kim derdiki Rusya caddelerinde namaz kılınacak

Kim derdiki Rusya caddelerinde namaz kılınacak

Caddeleri dolduran yüz bine yakın Müslüman, Ramazan Bayram’ını coşku ile kutladı

Faruk Akkan-Fuat Seferov-Yaşar Niyazbayev'in haberi:

Rusya’nın başkenti Moskova’da inşaatı devam eden Merkez Camii ve çevresindeki caddeleri dolduran yüz bine yakın Müslüman, Ramazan Bayram’ını coşku ile kutladı. Tatar, Çeçen, İnguş, Dağıstanlı ve diğer Rus etnik Müslümanların yanı sıra Rusya’ya çalışmaya gelen Bağımsız Devletler Topluluğu ülkeleri vatandaşları da bayram namazında bir araya geldi.

Polisin helikopter destekli yoğun güvenlik önlemi aldığı namaz, Rusya devlet televizyonu Birinci Kanal tarafından canlı yayınlandı. Başkent Moskova’da bulunan diğer beş cami ve bayram için açılan alanlarla birlikte toplam namaza iştirak eden sayısının 200 bini geçtiği belirtiliyor.

MOSKOVA BELEDİYESİ’NDEN BAYRAM NAMAZI DESTEĞİ

Sabah erken saatlerde camilerde yer bulabilmek için koşturan inananlar trafiğin kilitlenmesine neden oldu. Bazı vatandaşlar oluşan yoğunluktan rahatsızlıklarını ifade ederken, toplumun büyük kesimi, Müslümanların caddeleri kapatarak namaz kılmasına hoşgörü ile yaklaştı. Moskova belediyesi ses sistemi ve seyyar tuvaletlerle Bayram Namazı kılmaya gelenlere yardımcı oldu.

Üç dinin ibadethanesinin birarada yer aldığı Zafer Parkı’nda ise cemaat Ramazan için kurulan çadırda Bayram Namazı kıldı. Ramazan Çadırı’nda hafta sonunda da çocuklar için şenlikler düzenlenecek.

Rusya Müftüler Konseyi Başkanı Ravil Gaynuddin, Bayram vaazında Ramazan’ın mağfiret ayı olduğunu, inananların sıcak ve uzun yaz günlerinde oruç tutarak, teravih kılarak ve muhtaçlara yardımda bulunarak Ramazan’ı değerlendirdiğini ifade etti. Gaynuddin, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rusya Başbakanı Dmitri Medvedev ve diğer yetkililerin bayram mesajlarını okudu.

BAYRAM VESİLESİ İLE 3 GÜN İZİN ALDILAR

Bayram namazını Merkez Camii’nde kılan Zair İbragimov, üç gün izin aldığını ve bayramı doyasıya yaşayacağını belirtirken, Rüstem Ubaydov da 18-19 saat sürmesine rağmen Moskova’da çok kolay oruç tuttuğunu söyledi. Ubaydov, göçmenlere yönelik sıkıntılara rağmen Moskova belediyesinin sağladığı imkan nedeni ile de teşekkür etti. Cami çevresinde gerçek bir bayram coşkusu yaşadığını belirten Mulacon Bulanov ise akrabalarını ziyaret edecek. Maşrap Yunusov ise Ramazan’ın çok hızlı geçtiğini, memleketten uzak olsa da dostları ile birlikte bayram kutlamaktan memnun olduğunu söyledi.

Cihan