Kilosu 10 kuruşa düştü ama alan yok

Kilosu 10 kuruşa düştü ama alan yok

Antalya'nın Manavgat ilçesinde para etmemesinden 40 bin ton karpuz tarlada kaldı.

Yıllık 100 ile 120 bin ton arasında karpuz üreten Manavgat'ta üretici ürününü alıcı bulamamaktan tarlada bıraktı. 

Manavgat'ta pazarda, manavda ve semt pazarlarında kilosu 50 kuruştan satılan karpuz tarlada 10 kuruştan alıcı bulamamanın sıkıntısını yaşıyor. Karpuz üreticisi, çiftçinin maliyetini karşılayabilmesi için fiyatın en az 40 kuruş olması gerektiğini söylüyor. Tarlada kilosu 10 kuruştan alıcı bulamayan üretici, toplaması da maliyet diyerek çürümeye terk ediyor. 

Manavgat Ziraat Odası (MZO) Başkanı Rasim Metin, bu sene bölgede yaklaşık 120 bin ton karpuz üretimi olduğunu, fiyatın 10 kuruşa düşmesiyle 40 bin tonunun tarlada kaldığını tahmin ettiklerini söyledi. Bu sene bölgede örtüaltı ve tarla karpuzunun aynı dönemde hasadının olması ve Adana'da ürünün fazla olmasının iç piyasa talebini azalttığını belirten Metin, Manavgat'ta karpuzun kilosunun 10 kuruşa düştüğünü ifade etti. 

Karpuzun tarlada kilosu 8 ile 10 kuruşa düşmesiyle üreticinin ürününü çürümeye terk etmek zorunda kaldığını belirten Metin, "Bu sene karpuz üreticisi tarlasına diktiği ürününün gübre ve fide parasını karşılayamadı. Üreticinin emeğinin karşılayabilmesi için karpuzun en az kilosunun 40 kuruş olması gerekir. Bu sene bölgemizde karpuz ve kavun üreticisi çok perişan. Manavgat'ta karpuz tarlada 10 kuruştan alıcı bulmazken İstanbul'da kilosu 80 kuruş ve 1 liradan satılmasını anlamış değiliz. Bu sene karpuzda ihracat kapıları kaplı olması da fiyatları düşürdü. Karpuz üreticisi sezonda diktiği fidenin parasını çıkaramadı. Bölge üreticisinin zararı çok büyük." diye konuştu. 

Manavgat İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü verilerine göre ilçede geçen yıl 17 bin 600 dekar alanda 100 bin ton karpuz üretimi olduğunu ifade edildi.

CİHAN

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.