Kilo vermek için tek başına hareket yetmez

Kilo vermek için tek başına hareket yetmez

Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, kilo vermek isteyenlerin yeme alışkanlıklarına dikkat etmeksizin sadece hareket ederek başarıya ulaşmalarının mümkün olmadığını söyledi.

Gün içinde son derece hareketli olan ve yediklerine de dikkat ettiğini belirten pek çok kişinin aslında ciddi bir yanılgı içinde olduğunu söyleyen Eda Ağıllı Akın, “Gözden kaçırılmaması gereken nokta gün boyunca alınan kalorinin karşılığı olarak harcanan kalori miktarının iyi hesaplanması gerekir. Gün içinde çok hareketliyim yediklerime de dikkat ediyorum ama yine de kilo veremiyorum ve hatta bazı dönemlerde kilo bile alıyorum diyorsanız, size bazı örneklerle neden kilo veremediğinizi açıklamak isterim. Örneğin 1 orta boy hamburger, 1 orta boy patates kızartması, 1 orta boy gazlı içecekten oluşan menü tükettiğinizde aldığınız kalori miktarı 1100 kkal’dir. Sadece bu menüden aldığınız kaloriyi harcayabilmek için yapmanız gereken egzersiz karşılığı 4 saatlik tempolu bir yürüyüştür. Eğer gün içinde 4 saatlik tempolu yürüyüş yapabilirseniz bu menüden almış olduğunuz kaloriyi harcamış olabileceksiniz. Sadece bu örnekten yola çıkılsa bile neden kilo verilemediği açıklanabilir. Kilo vermek için önemli olan, gün içinde yiyecek ve içeceklerden alınan kalori miktarının uygun bir egzersiz programıyla harcanmasının sağlanabildiği bir dengeyi tutturmaktır” dedi.

HANIMLAR GÜNÜ TABAĞINA DİKKAT

Türkiye’nin son derece lezzetli bir mutfak kültürüne sahip olduğunu kaydeden Mayasante Polikliniği Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Eda Ağıllı Akın, “Daha açıklayıcı olması açısından sizlere birkaç örnek daha vermek isterim. 1 porsiyon tereyağlı İskender ya da kebap türü bir yemek yanında 1 kutu gazlı içecek tükettiğinizde ortalama 780 kkal almış olursunuz ve bu kaloriyi harcayabilmek için 1,5 saat futbol oynamanız gerekir. 1 porsiyon çikolatalı sufle yanında büyük 1 su bardağı limonata tükettiğiniz zaman ise 630 kkal almış olursunuz ve sadece bu küçük tatlı keyfi için ise 1 saat kondisyon bisikletine binmeniz gerekir. 1 tabak yoğurtlu tereyağlı mantı karşılığı olan 530 kkal için de, 1 saat koşmanız ancak yeterli olabilir. Son olarak vereceğim örnek ise özellikle Hanımlar Günü için 1 porsiyon gün tabağınızda, 1 dilim peynirli börek, 1 dilim cevizli kek, 2 kaşık kısır, 2 kaşık makarna salatası, 1 kase sütlaç tercih ettiyseniz 1000 kkal almış oluyorsunuz ve bu kaloriyi harcayabilmek için 4 saat temizlik yapmanız ya da 2 saat yüzmeniz gerekir” şeklinde konuştu.

YÜKSEK KALORİLİ BESİNLERİ AZALTMALIYIZ

Sadece bir öğünde alınabilen kalori miktarını harcayabilmek ve kilo almamak için merdiven inip-çıkmak ya da bir durak önce inip yürümek gibi günlük hareketlerin yeterli olmayacağının açık olduğunu kaydeden Eda Ağıllı Akın konuşmasın şöyle tamamladı:

“Elbette hayatımızda bu tür değişiklikler günlük kalori harcamasına katkıda bulunur. Ancak bu hareketler yüksek kalorili besinler için yeterli olamayacağı gibi yüksek kalorili öğün tüketim sıklığı arttığı zaman vücudun enerji dengesi pozitife dönecek ve kilo artışı kaçınılmaz bir son olacaktır. Hem ruhunuza hitap eden besinleri tüketmek hem de ideal kilonuzu korumak istiyorsanız yüksek kalorili besin tüketim sıklığını azaltarak ve yemeğin kalorisini ekstra artıran yağlı sos, kalorili içecek gibi ilave kalorilerden kaçınarak bedeninize daha az kalori alımını sağlayabilirsiniz.” 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.