‘Kıdem tazminatında dersimize çalışacağız’

‘Kıdem tazminatında dersimize çalışacağız’

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu “Kıdem tazminatı konusunda biz dersimize biraz daha çalışacağız. İnşallah çok yakın zamanda bunu Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimize tekrar sunmaya çalışacağız” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, kıdem tazminatına ilişkin yürütülen çalışmalarla ilgili, “Tüm yetki analizlerini değerlendirdik. Hükümetimiz bize ‘Dersinize biraz daha çalışın’ dedi. Kıdem tazminatı konusunda dersimize biraz daha çalışacağız” dedi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’nın (TTSO) Meclis Toplantısı’na katıldı.

SOSYAL AÇIĞIMIZ

Toplantıda bir soru üzerine kıdem tazminatına ilişkin yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Bakan Soylu, şunları söyledi: “Kıdem tazminatı meselesi bizim hem ekonomik hem de sosyal açığımızdır. Bu açığı kapatmak da bu devletin temel görevlerinden biridir. Türkiye’de her 100 kişiden ancak 14 kişi kıdem tazminatını alabilme fırsatına sahip oluyor. Yaklaşık 10 kişiden, 8 kişiden fazlası kıdem tazminatını alamıyorsa maalesef mahkemeye müracaat etmiyor. Yaklaşık 5 aydır dünyanın birçok ülkesini araştırıyoruz. Kıdem tazminatının bugünki mevcut durumundan işverenler de çalışanlar da memnun değil. Bugün Türkiye’de 14 milyonu çok az aşkın zorunlu sigorta var. Oysa 2015 yılında 18 milyon çıkış bildirgesi var. 14 milyon çalışan var, 18 milyon giriş ve çıkış bildirgesi var.” Toplumun her kesimine bunu anlatıp bir ortak karar alma konusunda çalışma yaptıklarını dile getiren Soylu, şu değerlendirmede bulundu:  “Bunu hükümetimize anlattık, daha doğrusu çok dar bir kadroya anlattık. Hükümetimizin bize söylediği, ‘dersinize biraz daha çalışın’. Kıdem tazminatı konusunda biz dersimize biraz daha çalışacağız. Yaklaşık 2-3 alternatifimiz vardı, bir kaç alternatif daha geliştireceğiz, inşallah çok yakın zamanda bunu Sayın Başbakanımız başta olmak üzere hükümetimize tekrar sunmaya çalışacağız. Şunu çok net söylemek istiyorum, bu sosyal hukuk devletinde hem sosyal, hem ekonomik bir açıktır ve biz bu açığı kapatmak zorundayız. İşin doğrusu budur. Bunu yaparken de ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla yapmak ekonomik ve çalışma hayatında çok yanlıştır.

HERKESLE GÖRÜŞÜLECEK

Yapılması gereken tüm sosyal taraflarla, çalışanlarla, sendikalarla, sendikaların dışında bulunanlarla herkesle oturup burada doğru yöntemi bulabilme konusundaki önergemizi tartışmaya açmak ve değerlendirmektir. İnşallah dersimizi ikmal ettiğimiz zaman tekrar Türkiye’nin gündemine getireceğiz.”  

165 ülkeden Türkiye’deçalışmak için müracaat var

Önemli bir kanunu daha salı günü komisyona, akabinde TBMM’ye getireceklerine dikkati çeken Bakan Soylu, şunları kaydetti: “Uluslararası İş Gücü Kanunu. Çocuklarımızı yetiştiriyor, iyi okullarda okutuyor, sonra uluslararası alandaki büyük iş yerleri onları Avrupa’nın, dünyanın çeşitli noktalarına getiriyor ve biz beyin göçüyle karşı karşıya kalıyoruz. 2-3 bin dolarlık bir ülkenin bunu düşünmesi normaldir ama biz 10 bin dolardayız. 25 bin doları 2023 yılında hedefleyen bir ülkeyiz. Artık beyin göçü değil, tersine göçü sağlayacak bir anlayışı hep beraber oturtmak zorundayız. 165 ülkeden Türkiye’de çalışmak için müracaat eden var. 2015 rakamı, bizim izin verdiğimiz 65 bin kişidir. 2006-2016, 10 yılda İŞKUR vasıtasıyla 571 bin kişiyi yurt dışına gönderdik. ‘Turkuaz Kart’ diyeceğimiz toplam 3 yıllık geçiş süreci olacak, 5 yıl ve ondan sonra da tamamen süresiz çalışma iznini sağlayacağımız bir adımı gerçekleştiriyoruz.”     

İmtihanlarda en çok asansörcüler kalıyor

Soylu, iş sağlığı ve güvenliği meselesinin en önemli konularından biri olduğunu vurgulayarak, “40 mesleğin 17’si inşaat mesleğidir ve bu mesleklerde 1 Ocak 2017’den itibaren yeterlilik belgesi olmadan çalışmak mümkün olmayacak. İmtihanlarda en çok kalanlar asansörcüler. Neredeyse 10’da 1-2 başarı var. Bu önemlidir, hepimizin derdi, her gün asansöre biniyoruz. Bu rakam ürkütücüdür. Bizim ‘mesleki yeterlilik belgesi’ne olağanüstü derecede ihtiyacımız var.”    

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.