Kıbrıs müzakereleri 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden başlayacak

Kıbrıs müzakereleri 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden başlayacak

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için BM gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelere ara verildiği ve görüşmelerin 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden başlayacağı bildirildi.

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında devam eden müzakerelere ara verildiği ve görüşmelerin 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden başlayacağı bildirildi.

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis, dün sabah Le Mirador Otel'de yeniden bir araya gelerek, toprak kriterleri üzerindeki görüşmeleri tamamladı.

Akıncı ve Anastasiadis'in yaklaşık bir saat süren görüşmesinin ardından heyetler kendi aralarında değerlendirmeler yaptı.

Mont Pelerin müzakerelerin en önemli dönemeci olarak gösterilen temaslar ise dün akşam gerçekleştirildi. Taraflar 5'li zirve tarihinin belirlenmesiyle eş zamanlı olarak harita konusunu ele almak için toplandı.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide gözetiminde iki saat süren görüşmelerin ardından Rum lider Anastasiadis'in, masada Türk tarafının açılımları karşısında zamana ihtiyacı olduğunu ifade ettiği öğrenildi.

Anastasiadis'in ayrıca Kıbrıs'a dönüp görüşmeler yapmak istediğini söylediği, Türk heyetinin ise Anastasiadis'in bu talebini değerlendirdiği belirtildi.

Türk heyetinin, Rum liderin talebini kabul etmesi üzerine müzakerelere bir hafta ara verildiği ve görüşmelerin 20 Kasım'da Cenevre'de yeniden başlayacağı kaydedildi.

Demokrat Parti (DİKO) lideri Nikolas Papadopulos, masada 5'li zirve tarihi görüşülmeden önce Anastasiadis'e kendileriyle toplantı yapma çağrısında bulunmuştu.

Türk tarafının büyük önem verdiği 5'li konferans tarihinin kesinleşmemesi durumunda ise Kıbrıs'ta varılan ve BM tarafından liderlere yazılı olarak iletilen mutabakatın bozulacağı ve sürecin ilerleyemeyeceği kaydedilmişti.

İsviçre'deki Kıbrıs müzakereleri, 7 Kasım Pazartesi günü BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un da katılımıyla başlamıştı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.