Kıblenin tespiti için yeni yöntem buldu

Kıblenin tespiti için yeni yöntem buldu

Jeofizik Mühendisleri Odası Erzurum Bölge Başkanı Rufai Çınar, kıble ve yön tayininde yeni ve güvenilir bir model buldu

Jeofizik Mühendisleri Odası Erzurum Bölge Başkanı Rufai Çınar bir süredir üzerinde çalıştığı araştırma ile kıble ve yön tayininde yeni ve güvenilir bir model keşfettiğini açıkladı.

Çınar bu güne kadar kıble tayininde en çok kullanılan yöntemin güneş kıble saati ve pusula olduğunu vurgulayarak şu ifadelere yer verdi:

"Her hangi bir şehrin kıble tespitinde kıble saati doğru bir yöntem olmakla beraber, ancak gün içerisinde kıble saatinin geldiği zamanda iki veya üç dakika içerisinde uygulama imkanı bulunmaktaydı. Pusula yönteminde ise pusula kıbleyi değil manyetik Kuzey ve Güneyi göstermektedir. Bilindiği üzere her şehrin kıble açısı farklı olduğundan dolayı bu açının bilinerek pusula üzerinde Güneyden Doğuya veya Batıya doğru Kıble açısı kadar saptırılarak bulunması esasına dayanır. Ancak, pusula manyetik ortamlardan (bina içiresinde kiriş, kolon, tabla,) ve baz istasyonları, telefonları etkilendiği için Kuzeyi veya Güneyi değil de farklı yönleri gösterebilmektedir. Ayrıca pusulada ki hassasiyet en düşük 5 derece olup pusulanın salınımı da eklendiği zaman 7-8 derece fark etmektedir."

YENİ YÖNTEM DAHA GÜVENİLİR

Oysa Kıbleden 5 derece saptığımız zaman Kabe'den 177 kilometre, 10 derece saptığımız zaman da 355 kilometre fark ettiğini vurgulayan Çınar, "Bu çok büyük bir hata oranıdır. Değil Kabe'yi tutturmak Mekke şehri dahi tutturulamaz. Zaten 24 dereceden sonrası Suudi Arabistan'ın dışına çıkılmaktadır. Bizim bulduğumuz metotda ise Kabe'nin Kıble açısı ve güneşin yatay açısı (azimut) 1 derecenin onda bir hassasiyetinde hesaplanmakta ve pusuladan daha büyük bir çember üzerinde güneşin ve Kıblenin yönleri gösterilmektedir" diye konuştu.

İNTERNETTEN TESPİT YAPILABİLİR

Kullanıcıların yapacağı tek şeyin https://www.errufai.com/Aylik-Namaz-Vakitleri-Kible.html arama kısmına bulunduğu İl, İlçe veya köyü yazarak harita üzerinde konumunu tespit etmek, sonra telefonunu yan çevirerek telefonda bulunan güneş resmi ile gökyüzündeki güneşi işareti ile hizalamak olduğunu anlatan Çınar, "Çember üzerindeki Kıble yazan YEŞİL küçük daire sizin gerçek Kıble'nizdir. Bu metodu gökyüzünde güneşin olduğu her saat ve her dakika uygulayabilirsiniz. Yanılma ve hata payı yoktur. Yeter ki siz konumunuzu doğru girin ve güneşi hizalayın" dedi.

kible2.jpg

GECE İÇİN DE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Jeofizik Mühendisleri Odası Erzurum Bölge Başkanı Rufai Çınar, geceleri de ayın konumuna göre Kıble, gerçek Kuzey ve gerçek Güneyi tespit etmek için çalışmalarını devam ettirmekte olduğunu bir veya iki hafta içerisinde bunun da hazır olacağını sözlerine ekledi.

Çalışmanın tüm dünya Müslümanlarının internet olmadan da kullanabilmesi için uygulama şekline dönüştürülmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Çınar, uygulamayı yazabilecek gönüllü kişilerin kendisiyle irtibata geçmesini beklediğini söyledi.

iha

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
1 Yorum