Keyfi ve acımasızca güç kullanıldı

Keyfi ve acımasızca güç kullanıldı

Uluslararası Af Örgütü'ne göre, İsrail askerleri Filistinlilere karşı "gereksiz, keyfi ve acımasızca" güç kullandı.

Uluslararası Af Örgütü, inceleme altına aldıkları üç yıllık sürede, İsrail askerlerinin Batı Şeria'da, aralarında çocukların da bulunduğu çok sayıda Filistinli sivile karşı gereksiz ve aşırı güç kullandığı sonucuna ulaştıklarını bildirdi.

Af Örgütü tarafından yayımlanan raporda, Filistin topraklarında Ocak 2011'den bu yana İsrail askerlerinin sivillere karşı "gereksiz, keyfi ve acımasızca güç kullandığı" ve bunun bölgede daha fazla kan akmasına ve insan hakları ihlallerine neden olduğu belirtildi.

Raporda, örgüt tarafından incelenen tüm olaylarda, öldürülen Filistinlilerin İsrailli askerlerin hayatlarına doğrudan ve ani tehdit yöneltmediğinin, bazı olaylarda Filistinlilerin keyfi olarak öldürüldüğünün anlaşıldığı, bununsa "savaş suçu" anlamına gelebileceği ifade edildi.

Raporda, öldürülen Filistinlilerin bazılarının sırtından vurulduğuna ve bunun kaçmaya çalışırken kurşunların hedefi olduklarını gösterdiğine de dikkati çekildi.

Uluslararası Af Örgütü'nün raporunda, geçen yıl Batı Şeria'da öldürülen 22 Filistinlinin en az dördünün çocuk olduğuna ve 14'ünün protesto gösterileri sırasında hedef alındığına işaret edilirken, bu kişilerin çoğunun yaşının 25'in altında olduğu kaydedildi.

Af Örgütü, ordunun şüpheli öldürme olaylarıyla ilgili soruşturmalarının yetersizliğine ve askerlerin cezalandırılmadığına da değindi ve bağımsız soruşturma çağrısında bulundu.

BM'ye göre, son üç yılda Batı Şeria'da öldürülen Filistinlilerin sayısı 45. Bunların arasında barışçı protestocular, insan hakları savunucuları ve gazeteciler bulunuyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.