Kestanenin ballı ezmesini üretti

Kestanenin ballı ezmesini üretti

İnebolu ilçesinde fayans ustası, evinin altına kurduğu imalathanede "ballı kestane ezmesi" üretti.

Burhan Karamaden (40) yaptığı açıklamada, inşaatlarda fayans ustası olarak çalıştığını, Şeyhömer köyündeki evinin altına kurduğu imalathanede "ballı kestane ezmesi" üretmesinin ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünden gerekli ruhsatı alarak üretime başladığını söyledi.

İnebolu ve çevresinde bol miktarda kestane yetiştiğini anlatan Karamaden, "Yöremizdeki bu ürünü farklı şekilde değerlendirmek için bir yıl boyunca araştırma yaptım. Gıda mühendisleriyle çalıştım. Bursa'da kestaneyle ilgili üretim yapan iş yerlerinden bilgi edindim. Bu sürede kestaneyle ilgili 10 çeşit ürün geliştirdik. Bunlardan ilki ballı kestane ezmesini üreterek piyasaya sunduk. Bursa'da kestaneyle yapılan birçok gıda ürünü var fakat ballı kestane ezmesini Türkiye'de ilk kez ürettik. Kestaneden 9 yeni ürün elde etmek için patent aldık" diye konuştu.

"Türkiye'de ilk olan bu ürünün patentini aldım"

Karamaden, ballı kestane ezmesinin 300 gramlık ambalajda 5 liradan satıldığını dile getirdi.

"Ürünümüzde yüzde 70 kestane, yüzde 20 kestane balı ve yüzde 10 tatlandırıcı aroma kullanıyoruz" diyen Karamaden, "Ballı kestane ezmesi yumuşak ve homojen yapıya sahiptir. Türkiye'de ilk olan bu ürünün patentini aldım. Ezme, her şekilde yenebilir. İster çatal veya kaşıkla, ister ekmek üzerine sürülerek, ister yemek sonrası tatlı olarak, isterse pasta börek veya kurabiye üzerine püre tatlandırıcı olarak tüketilebilir. Kestane ezmesini hazırlamak için ilk önce kestaneyi kabuğuyla haşlıyoruz. Haşlanan kestanenin kabuklarını ellerimizle ayıklıyoruz. Kestanenin içini makinede ezerek püre haline getiriyoruz. Daha sonra kestane balı ve tatlandırıcı katarak karıştırıyoruz. O şekilde ambalaja koyarak satıyoruz" ifadesini kullandı.

Kestaneyle ilgili 10 çeşit ürün için üretim izni aldıklarını vurgulayan Karamaden, "Bunlardan biri ballı kestane ezmesiydi. Diğer ürünlerin üretimine de zamanla başlayacağız. Şu anda aile fertlerimizle bu üretimi gerçekleştiriyoruz. Üretim izni aldığımız diğer ürünlere de başlayarak tam kapasiteye geçtiğimizde 20 kişiyi istihdam etmeyi planlıyoruz" şeklinde konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.