Kestane ormanları köylüye gelir kapısı

Kestane ormanları köylüye gelir kapısı

Artvin'de bozuk kestane ormanlarının rehabilite edilmesi amacıyla yaklaşık 3 bin kestane ağacına 5 bin aşılama işlemi uygulandı.

 Orman Bölge Müdürü Akbaş, "Kestanenin ithalatındaki azalışa katkı sağlamak, ayrıca köylüye yeni gelir kapısı temin ederek göçü önlemek amacıyla çalışma yürütüyoruz" dedi.

Artvin'de orman köylüsünün gelirini artırmak amacıyla bozuk kestane ormanları rehabilite ediliyor. Artvin Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, kestanenin besleyici değerinin çok yüksek olduğunu belirterek, gelecek 50 yılda tüketimin bugünden daha fazla olacağını söyledi. Akbaş, kestane tüketiminin talep artışına paralel olarak fiyatının da artacağını ifade ederek, "Artvin, kestanenin yetişme yöresi olarak uygun bir bölge. Buna rağmen, yeterli derecede kestane üretimi maalesef yok" dedi. Kestane ithalatındaki azalışa katkı sağlamak, ayrıca köylüye yeni gelir kapısı temin ederek göçü önlemek amacıyla çalışma yürüttüklerini anlatan Akbaş, "Bu çerçevede bozuk kestane ormanlarında rehabilitasyon çalışması yapıyoruz. Yeni kestane fidanı dikmenin yanı sıra genç kestane fertlerine de aşılama işlemi uyguluyoruz" diye konuştu.

TÜRKİYE ÜÇÜNCÜ SIRADA

Akbaş, yöredeki iri ve kaliteli kestane ağaçlarından alınmış kalemlerden genç kestane fertlerine aşı yaptıklarını vurgulayarak şöyle konuştu: "Kestane rekoltesini ve gelirini yükseltmeyi hedeflediğimiz çalışmalara yaklaşık bir aydır devam ediyoruz. Özellikle kestane ağacının bol miktarda bulunduğu Borçka ve Arhavi ilçesindeki ormanlarda yaklaşık 3 bin kestane ağacına 5 bin aşılama işlemi uyguladık. 8 personelimiz, gruplar halinde ormanlık alanda hem kalem aşısı hem de odunlu göz aşısı çalışmasını gerçekleştirdi. Gelecek yıl da aşılama çalışmasını kestane üretiminin uygun olduğu alanlarda sürdüreceğiz. Rehabilite edilen ağaçlarda yetişecek kestanelerin hasadını köylülerimiz yapacak. Böylece köylülerimiz, bozuk kestane ağaçlarının rehabilitasyonu sayesinde yeni bir gelir kapısına sahip olacaklar."

ÜRETİM TÜKETİMİ KARŞILAMIYOR

Çin'in yılda ürettiği yaklaşık 1 milyon ton kestane ile dünyada birinci sırada yer aldığına dikkati çeken Akbaş, "Çin, dünya kestane üretiminin yüzde 77'sine sahip. Ülkemiz ise yılda yaklaşık 60 bin ton kestane üreterek, dünya üretiminin yüzde 4'üne sahip. Ülkemiz, dünyada kestane üretiminde üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye'de üretilen kestane, iç tüketime yetmemektedir ve maalesef yurt dışından ithal edilmektedir. Yürüttüğümüz çalışmanın, bu anlamda bir miktar da olsa faydalı olacağına inanıyorum." ifadelerini kullandı.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.