Kesintisiz ve rahat bir uyku için sigara bırakılmalı

Kesintisiz ve rahat bir uyku için sigara bırakılmalı

Uyumadan sağlıklı bir yaşam sürdürmek mümkün değil ; az ya da çok herkesin kaliteli uykuya gereksinimi var.

Uykunun miktarı ve kalitesiyle ilgili sorunlar günümüzde en önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir.

Obezite, alkol kullanımı, hareketsiz yaşam, ve sigara uyku bozukluğuna yol açan hastalık dışı nedenler arasındadır . Sigaranın solunum ve kalp-damar sisteminde oluşturduğu sağlık sorunları çok iyi bilinmektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar ortaya koydu ki sigara içenler uykuya dalma, derin uyku uyuma zorluğu çekiyor, geceleri huzursuz rüyalar ve kabus görüyor ; sabah uykudan zor uyanıyor ; gündüz uykulu ve yorgun oluyorlar. Bu grup sigara içmeyenlere göre daha sinirli, huzursuz ve depresif ruh hali içinde yaşıyor. Çok önemli saptamadan biri de sigara içenler daha çok trafik kazasına yol açıyor.

Sigara içenlerin derin uykuda geçirdiği sürenin daha kısa olduğu ve uykunun ilk fazlarında uyku yapılarının çok değişken olduğu kanıtlanmıştır.Ayrıca sigara içenler uzun süre hafif uyku fazında kalmaktadır. Sigara bırakıldığı takdirde uyku kalitesinin anlamlı ölçüde düzeldiği görülmüştür. İçilen her sigara yaşam süresinden ve uykudan azımsanmayacak ölçüde çalmaktadır.

Tüm bu bulgular ışığında günümüzün en önemli sağlık sorunlarından biri olan uyku bozukluklarında kişilerde tütün kullanımını sorgulamak ve tedavide bu yönde adım atmak önem kazanır.

Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.