Keşfin yarenleri

Kimi şehirlerin kaleleri, kimi şehirlerin kale gibi kişileri vardir. Her ikisi beraber olabileceği gibi; kimi şehirler bir dağa yaslanir, kiminin içinden bir nehir geçer.

Tarih boyunca akan kişilikler ve kimlikler şehir yatağını dantel gibi dokur. Taş konuşur, ağaç ses verir, köprüler hanlar dillenir olur; duyan hisseden için.

Gidilmedik şehir bilinmedik şehirdir. İstediğiniz kadar hakkında kitap okuyun, fotoğraf bakın, video izleyin! Şehirde şöyle bir yürümenin yerini tumaz.

Taşların sesi, yapıların dili, yaşayanların hissedişi ve düşünüşü, vefat edenlerin ruhaniyeti sanki ğöge yukselmiş ve tekrar inip şehrin üstünü kaplamiştir.

Kimse şehirde etkisiz eleman değildir; ister meczup olsun, ister bir çay ocağında çalışıyor olsun, ister vali olsun, ister kimselerin kimliğini bilmediği bir kimse olsun. Değil mi o şehirde nefes alıp veriyor, sokağında yürüyor, yemeğinden yiyiyor, suyundan içiyor; şehrin ruhaniyetinden etkileniyor, şehrin ruhaniyetini etkiliyordur!

Büyük ruhlar şehri büyük etkiler; suyun akışını bile değiştirilir. Yine de küçük; küçük değildir şehirde.

Şehir; mekan, zaman ve insanın buluşmasıdır. Üçünün şuurunun şiir olup medeniyet havzasına akmasıdır. Mekanı yıkmak bir nevi insanı yıkmaktır, tarihle bağlarını koparmak bir nevi insanı kimliğinden koparmaktır.

Mekanda sesler, renkler, hissler kayıtlıdır. Zaman nehri onları geleceğe taşır; tarih ve mekan şuuru yoksa insan da medeniyet tasavvuru da bir nevi yoktur.

Bir kentte kebap yemek; zevkten öte kentin birikmiş kültüründen beslenmektir. Bu basit bir yemek de olabilir; besleniş aynı besleniştir.

Bir şehre seyahat; zamanda yolculuk, mekanda yürüyüş, insanı ve kendini seyrediştir aslında. Gecede içinden geçmek bile ondan bir şey almak, bir şey vermektir.

Dünya şehri seyyahın kulağına gurbet sesler, faniden bakiye geçiş işaretlerini gösterir. Asıl vatanın baba diyarı olduğunu, tadımlık lezzetlerin gerçek yurtta yeneceğini düşündürür.

Şehre gelişler ve gidişler seyyahı yeni keşif yolculuklara çağırır. Gurbet ve hüzün yoksa keşif de yoktur! Bunlar yolcunun yarenleridir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.