Keşfedilmemiş besin deposu

Keşfedilmemiş besin deposu

Birkaç arıcı tarafından üretilen besin deposu "arı ekmeği", insan sağlığına pek çok yararı olmasına rağmen yeteri kadar bilinmiyor.

Türkiye'deki ismi arı ekmeği olan bu besin deposu, yurtdışında "perga" olarak biliniyor. Polenin işlenmiş hali olan ürün için arılar, doğadaki çiçek tozunu ayaklarının arkasına alarak kovana getiriyor.

Arılar, bu polenleri kendi salgısıyla altıgenlerin içine depoluyor. Ardından pupadan çıkan yavru arı 5 gün boyunca bu arı ekmeğini yiyor. Arının ilk besini olduğu için bu ürüne "bebek maması" da deniliyor.
Arı ekmeğinin insan sağlığına yararları

Uludağ Üniversitesi Arıcılık Araştırma ve Geliştirme Merkezi Kurucusu Prof. Dr. Ercan Dülgeroğlu, yaptığı açıklamada, arı ekmeğinin vitaminler, inorganik elementler, aminoasitlerce zengin bir besin kaynağı olduğunu belirtti.

Arı ekmeği tüketiminin insan sağlığına birçok yararı bulunduğuna değinen Dülgeroğlu, şunları kaydetti: "Arı ekmeği, anemi, pnömoni ve bakteriyel enfeksiyonları olan çocukların yanı sıra 7,5 yaşına kadar özellikle prematüre çocuklarda pediatrik amaçla uygulanır. Arı ekmeği, içeriği yüksek olan asetil-kolin ile tansiyon ve kronik kabızlık tedavilerinde yardımcı olur. Bireylerin bedensel ve zihinsel gücünü arttırmada yardımcı olur. Antiseptik ve mikrop öldürücü özelliği de vardır. Kanamalı diş eti koruma tedavisinde faydalıdır. Kas gücünün artırılmasına da yardımcı olur."
Arı ekmeğinin üretimi hakkında bilgi veren Dikbıyık, ürünü petekten çıkarmak için bir apart kullandıklarını ifade ederek, "Bu aparatı altıgenlerin içine sokuyoruz ve altıgendeki arı ekmeği aparatın içine giriyor. Sonra da arkasındaki yay düzeneği ile arı ekmeğini aparattan çıkarıyoruz" dedi.
arı ekmeği

AA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.