Kerry'den Suriye konusunda bir ilk

Kerry'den Suriye konusunda bir ilk

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, İsrail temasları sırasında yaptığı açıklamada İran'ın Cenevre-2 görüşmelerinde önemli bir rol oynayabileceğini söyledi.

John Kerry'nin bu açıklamalarıyla ilk kez ABD'li bir yetkili İran'ın 22 Ocak'ta yapılması planlanan Suriye barış görüşmelere resmen katılmasa bile müzakerelerde rol oynayabileceğini söylemiş oldu.

İran'ın konferansın amacının Suriye'de bir geçiş hükümeti kurulması olduğunu kabul etmemesi halinde katılımının sınırlı olacağını ifade eden Kerry, "Kenardan katkı sağlayabilirler mi? Ağırlıklarını koyabilecekleri yollar var mı? Cenevre'de olup sürece katkı sağlamak gibi bir misyonları olabilir mi? Bunun gerçekleştirilebilmesinin yolları var" diyen Kerry son kararın BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'da olduğunu ve İranlıların niyetleriyle belirleneceğini ifade etti.

İran'ın Suriye konulu barış müzakerelerinde rol oynamasıyla ilgili tartışma, müzakereler üzerindeki ana tartışma konularından birini oluşturuyor. Esad hükümetine desteğiyle bilinen Rusya, İran'ın da görüşmelere katılması için zaman verilmesi konusunda ısrarcı olmuştu. Birleşmiş Milletler ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Lakhdar İbrahimi de İran'ın müzakerelere katılımını desteklemişti. İran, Suriye'de sürüp giden iç savaşta önemli bir bölgesel güç konumunda bulunuyor.

Rusya ve Lakhdar İbrahimi'nin olumlu tavırlarına karşılık, ılımlı bir Suriye muhalefetini destekleyen Fransa ve ABD ise İran'ın barış görüşmelerine katılmaması gerektiği görüşünü savunuyordu. Bu sebeple ADB Dışişleri Bakanı John Kerry'nin İran'ın katılımıyla ilgili olumlu mesajlar vermesi, ayrıca bir önem taşıyor.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.