Kerahet vaktinde tahıyyâtü'l-mescid namazı kılınır mı?

Kerahet vaktinde tahıyyâtü'l-mescid namazı kılınır mı?

Bildiğim kadarıyla ikindi namazının farzından sonra ve akşam namazının farzından önce nafile namaz kılınamaz. Efendimizin (asm) şöyle bir hadisi var: "Camiye girdiğinizde iki rekat namaz kılmadan oturmayınız.

Kerahet vaktinde tahıyyâtü'l-mescid namazı kılınmaz. Bir mescide girip de meşguliyetinden veya kerahet vakti olması yahut abdestsiz olması gibi sebeplerden dolayı tahiyyetü'l-mescid namazını kılamayan kimse, "Sübbanellâhi ve'l-hamdü li'l-lâhi ve lâ ilâhe illallahü ve'llâhü ekber." der.

Camiye gelindiğinde eğer herhangi bir namaz vakti ise, zaten kılınacak olan (farz olsun, sünnet olsun) vakit namazı ile tahiyyetü’l-mescid namazı da kılınmış olmaktadır. Fakat eğer vakit namazından sonra veya önce camiî ziyareti yapmışsak, bu durumda iki rekât tahiyyetü’l-mescid namazı kılınır. Eğer bu vakit kerahet vakti ise, tahiyyetü’l-mescid namazı sebepli bir namaz olduğundan, Şafiîlere göre iki rekâtı aşmamak şartıyla yine kılınır. Ancak diğer üç mezhep (Hanefiler, Hanbeliler ve Malikiler) kılınamayacağına hükmediyorlar. (A. Ceziri, 2/518)

Sorularla İslamiyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.