Kepçe kulak psikolojiyi bozuyor

Kepçe kulak psikolojiyi bozuyor

Op. Dr. Ayşegül Sivri, kepçe kulak görüntüsünün erkeklerde daha çok soruna yol açtığını belirtti.

 Sivri, toplum içinde kişiler arasında olan görüntü farklılıklarının insanlar için psikolojik problemlere neden olduğunu ifade etti. 
Kepçe kulakları bulunan çocukların ailelerinin mümkün olduğunca erken bu duruma müdahale edip özellikle okul öncesi dönemde yani çocuk sosyalleşmeden tedavi yoluna gitmeleri gerektiğini kaydeden Op. Dr. Ayşegül Sivri, “Kepçe kulaklı çocuklar okul hayatına başladığında okula olan ilginin azalması, sosyal fobi gibi ilerde yaşanabilecek psikolojik sorunlara zemin hazırlanmaktadır. Kulak gelişimi doğumdan sonraki 4-6 yaşlarda tamamlanır. Tedavi için önerilen zaman okul öncesi yaştır, fakat aileler çoğu zaman bunu önemsememektedir ve dolayısı ile kişiler çoğu zaman estetik cerrahlara daha ileri yaşlarda kendi iradeleri ile başvurmaktadırlar. Kepçe kulağın düzeltilmesi ancak ameliyat ile olmaktadır. Maalesef müdahale etmeden kendiliğinden geçmesi mümkün değildir. Günümüzde iple askılama yöntemi denilen ameliyatsız metotlarda kullanılmaktadır fakat bu yöntemlerin kalıcılığı ameliyat ile düzeltmeye göre daha azdır. Zaman içinde kulağın eski haline dönmesi söz konusu olabilir. Ameliyat ileri yaşlarda lokal anestezi ile yapılabiliyor, yaklaşık 1 saat süren izsiz bir operasyondur ve hastanede yatış dahi gerektirmez. Kepçe kulak çocukluk çağda kişilerin üzerinde oldukça büyük psikolojik yük oluşturmaktadır. Özellikle ilkokul döneminde arkadaşları tarafından alay edilen çocuklarda kendine güvende kayıplar, toplum içine çıkamama, derslerde başarısızlık, okula gitmeme isteği gibi psikolojik travmaya bağlı semptomlara yok açmaktadır. Erkeklerde ve bayanlarda eşit oranda görülebilen kepçe kulak deformitesi erkeklerde daha travmatik olabilmektedir. Çünkü uzun saçlar ile çoğu zaman bayanlarda üzeri kapatılmaktadır. Op. Dr. Ayşegül Sivri bana başvuran kadın hastalarımın en önemli şikayeti saçlarını sürekli salık kullanmaları yönünde ve kepçe kulaklarını gizlemek için hiç toplayamadıkları ve at kuyruğu yapamadıkları yönünde olmaktadır.” şeklinde konuşu.

Op. Dr. Ayşegül Sivri, izsiz, ağrısız olan kepçe kulak ameliyatının plastik cerrahi ameliyatları arasında en yüz güldürücü olanlarından olduğunu belirtti. Sivri, “Ayrıca kısa süren bir operasyon olması, ameliyat sonrasında sonucun hemen görülmesi de diğer avantajları arasında yer almaktadır.” dedi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.