Kepçe kulak işitmede sıkıntı oluşturuyor

Kepçe kulak işitmede sıkıntı oluşturuyor

Doğum sonrası kulak kıkırdağının kıvrımlarının tam olarak oluşmaması genel olarak “Kepçe Kulak” olarak adlandırılabilir.

Kulağın yapısını oluşturan kıvrımlar doğumdan sonra ilk 5-6 yaşlarına kadar oluşmakta. Çocuklara okul çağı döneminde arkadaşları tarafından ''kepçe kulak''lakabının takılmasının ve bu şekilde anılmasının çocuklarda psikolojik travmalara neden olabileceği belirtildi.

Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Doç.Dr.Erdem Güven: ''Tam olarak bilinmeyen nedenlerden dolayı kulak kıvrımlarının yeterince oluşmaması sonucu kulaklar başın her iki yanında dışarı doğru çıkık bir şekilde konumlanırlar. Kepçe kulak rahatsızlığının bazı çeşitlerinde ailevi nedenler bulunabilmektedir. Genetik geçişi direk olarak gösterilmemekle birlikte ailede bulunması çocuklarda da bir yatkınlık oluşturabilmektedir.” Diyen Doç.Dr.Erdem Güven, açıklamasını şöyle sürdürdü; “Kepçe kulak rahatsızlığı genel olarak fonksiyonel ve işitsel bir bozukluğa yol açmamaktadır. Bazı sendromik durumlarda dış kulak yolu gelişim bozuklukları eşlik edebildiğinden dolayı fonksiyonel rahatsızlıklar bulunabilmektedir. Ancak toplumda rastlanılan kepçe kulak bozukluklarında işitmeyle ilgili bir eksiklik veya kayıp görülmemektedir.

Genellikle çocuklarla birlikte anılan bu durum en erken kaç yaşında tedavi edilebilir? Operasyon için ideal denilebilecek bir yaş var mıdır? sorularının cevapları; Tarafımızdan tavsiye edilen ideal tedavi yaşı kulak gelişiminin tamamlandığı dönem olan, ilkokula başlamadan önce 5,5- 6 yaş civarıdır. Bunun nedeni okulda çocukların arkadaşları tarafından sosyal travmaya uğramasını engellemek, çocuğun kendine olan güveninin kaybolmasının önüne geçilmesi için erken yaşta operasyonun yapılması önerilmektedir.

Ülkemizde sağlıklı bir istatistik olmamasına rağmen her iki cinste yaklaşık eşit oranlarda görüldüğü söylenebilir. Ancak kız çocuklar saçları ile kulaklarını kapatabildiği için daha geç yaşlarda ameliyat olmaktadırlar.5-6 yaşlarından sonra görünümün düzelmesi mümkün değildir. Kulak kıkırdağı gelişimi bu yaşlarda tamamlandığı için bir düzelme söz konusu olmamaktadır. Kepçe kulak deformitesi çocukların üzerine oldukça büyük bir psikolojik yük getirebilmektedir. Özellikle ilkokul döneminde arkadaşları tarafından alay edilen çocuklar da kendine güven kaybı, toplum içine çıkamama, topluluk önünde konuşma zaafiyeti, derslerde başarısızlık, okula gitmek istememe gibi psikolojik travmaya bağlı semptomlar görülebilmektedir.”

Cerrahi tedavi genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilebilirken, daha küçük çocuklarda sedasyon anestezisi ile sakinleştirilip uygulanabildiğini dile getiren Güven, “Genellikle 1-1.5 saatlik bir operasyon olup hastanede kalmayı gerektirmeyen günübirlik bir işlem şeklinde uygulanmaktadır. Cerrahi girişimde kulak arkasından girilerek kulak kıkırdakları inceltilir, gerekiyorsa yumuşatılır ve özel iplikler ile geri pozisyonda ve kıvrımları yeniden oluşturularak şekillendirilir. Kulak arkası kıvrımından girilerek yapıldığı için ameliyat sonrasında görülebilir bir iz kalması söz konusu değildir.Ameliyat sonrası kafa sargısı 1 veya 2 günde çıkarılarak saç bandına geçilir. Saç bandının 1 hafta gece gündüz kullanılması tavsiye edilir. İlk iki gün hafif bir ağrı kesici önerilir. Genellikle antibiyotik kullanımı gerekmez. Kulak arkasından yapıldığı için herhangi bir iz oluşması söz konusu değildir.” dedi.

Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.