Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılıyor?

Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılıyor?

Kepçe kulak, çocuklarda çok ciddi psikolojik travmalara sebep olabiliyor. Bu durumun çaresi kulakları Japon yapıştırıcısıyla yapıştırmak değil elbet. Kepçe kulak ameliyatı nasıl yapılıyor, riskleri neler?

Halk arasında ‘kepçe kulak’ diye tabir edilen öne doğru kocaman kulaklı olma durumu hayli yaygın. Ellerini bilinçsizce kulağına götürüp sürekli oynayanlar mı dersiniz, saçlarıyla örtmeye çalışanlar mı… Büyükler bir şekilde idare etse de olan çocuklara oluyor. “Şişşt kepçe, ver ordan bir kâse mercimek!” konulu esprilere meze olmak her babayiğidin harcı değil zira. Çocuklarda kepçe kulak özellikle okul döneminde psikolojik travmalara neden olabiliyor. Arkadaşları arasında alay konusu olan çocuklar ciddi şekilde özgüven sorunu yaşıyor. Hal böyle olunca psikolojik sorunlar yaşayan çocuklar için son çare ameliyat. 

Genetik veya darbe kaynaklı olabilir

Çocuklar için kepçe kulaktan kurtulmanın en uygun dönemi altı yaş öncesi. Kulak gelişimi insanlarda altı yaş civarında tamamlanıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cemal Aygıt’a göre ideal olan, kepçe kulak ameliyatını çocuk okula başlamadan yapmak. Böylece çocuğun yaşayacağı psikolojik travmaların ve sosyal problemlerin de önüne geçilebiliyor. “Kepçe kulak; baş ile kulağın yaptığı açının normalden daha geniş olması halidir. Karşıdan bakıldığında kulak sayvanı (kepçesi) belirgin olarak görülür, ayrıca kulak kepçesinin kıvrımları silik haldedir. Kepçe kulak, estetik bir sorun olup fiziksel bir hastalık hali değildir. Ayrıca dikkat çekecek ölçüde bir açıklık (kepçe görünüm) varsa psikolojik sorunlara yol açabilir.” diyor, Cemal Aygıt. Kepçe kulak, sonradan oluşan bir sorun değil. Genetik; anne ve babada varsa genellikle bu durum çocuğa da geçebilir. Hatta birinci göbek akrabalarda (örneğin amca, dayı, teyze) varsa da kepçe kulak diğer kuşaklarda görülebilir.

Ancak kimi zaman travmatik nedenlerle de oluşabilir. Kulak bölgesine alınan şiddetli bir darbe ya da kulak bölgesindeki kıkırdağın bir şekilde zarar görmesi de kepçe kulak oluşumu yapabilir. Çocuklarda, arkadaşlarının alay konusu olmasıyla psikolojik problemler ortaya çıkabiliyor. Kız çocuklar, saçlarıyla kulaklarını örter ve başkalarının yanında saçlarını toplayamazlar. Erkek çocukların işi ise daha zor. Tedavi geç dönemlere kalırsa, çocuk sürekli psikolojik sorunlar ve özgüven kaybı yaşayabilir. Tedavi edilmediğinde, çocuk  bu durumu kabullenip, yaşamaya çalışır ya da kepçe kulağını sürekli gizlemeye gayret eder. Erken dönemde tedavi, çocukların kepçe kulak nedeniyle yaşayacağı psikolojik sorunların önüne geçse de, hastalar çoğunlukla genç kızlık döneminde ameliyata başvuruyor. Bu durum da onların çocukluk ve gençlik dönemlerini hem sosyal hem de psikolojik açıdan sorunlarla geçirmelerine neden oluyor.

Risklere dikkat!

Kepçe kulak tedavisinde, kulaktaki bozukluğun durumuna göre uygun bir yöntem seçiliyor. Temel olarak yapılan işlemler şöyle özetlenebilir: Düzleşmiş görünümdeki kulak kepçesinin kıkırdağı çizilerek aksi yöne dönmesi sağlanır. Kulak kıkırdağının ara dip kısmı kafaya dikilerek açı daraltılır. Daha sonra kulak arkasındaki cilt fazlalığı çıkartılır ve ardından da geçici bir kalıp ile bu şeklin korunması sağlanır. Yaklaşık bir hafta sonra kalıp çıkartılarak kulak arkasındaki dikişler alınır. Ön taraftan görünür bir kesi ya da dikiş olmaz.

Ameliyattan sonra iki hafta içinde ödemler geçerek normal bir görünüm sağlanır. Bu yöntemle ameliyat sonrası kulağın kısmen veya tamamen tekrar açık hale gelmesi ihtimali en aza iner. Kepçe kulak ameliyatında genel anestezi şart değil, lokal anestezi ile yapılabiliyor. Her ameliyatın olduğu gibi kepçe kulak ameliyatının da bazı riskleri var. Bunlar; ameliyat sonrası bölgede kan toplanması, enfeksiyon, asimetri (iki kulağın eşit olmaması), tekrar kulağın tek ya da çift taraflı açık (kepçe) hale gelmesi. Günümüzde uygulanan modern tekniklerle bu ihtimaller en aza indirilmiş durumda.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.