Kenya'da sokak çocuklarının umudu: Seyyar okul

Kenya'da sokak çocuklarının umudu: Seyyar okul

Kenya’daki "Seyyar okul" projesi, uyuşturucu ve çaresizlik içerisinde hayata tutunacak dal arayan sokak çocukları için umut oldu.

Recep Canik'in haberi:

Kenya’daki "Seyyar okul" projesi, uyuşturucu ve çaresizlik içerisinde hayata tutunacak dal arayan sokak çocukları için umut oldu.

Başkent Nairobi’nin en büyük gecekondu mahallelerinden biri ve 200 binden fazla insanın yaşadığı Korogocho'da, bazı yardım kuruluşları tarafından hayata geçirilen "seyyar okul projesi" sayesinde eğitim hizmeti, çocukların ayağına geliyor. Yaklaşık 1,5 yıl önce yardım kuruluşları tarafından başlatılan eğitim projesi, sokaklarda yaşayan çocukların yanı sıra fakir ailelerin okula gönderemedikleri çocuklarını da kapsıyor.

Açıldığında yaklaşık 6 metreyi bulan, tekerlekli olması sayesinde istenilen yere taşınabilen seyyar okul, adeta eğitim kutusu gibi. İçerisinde alfabeden, çarpım tablosuna, zeka oyunlarından hikayelere çeşitli bölümler bulunuyor. Gönüllü öğretmenler tarafından bu okullarda, sokaklarda belirlenen noktalarda haftanın belirli günleri eğitim veriliyor.

Okuma yazma bilmeyen yetişkinler de ilgi gösteriyor

Sokaklarda eğitim veren bu okullara rağbet tahminlerin üzerinde olmuş, çocukların yanı sıra okuma yazma bilmeyen yetişkinlerin de seyyar okula yoğun ilgi gösterdiği belirtiliyor. Amaç eğitim olunca sokakta eğitim veren gönüllü öğretmenlere çevrede yaşayan okuma yazma bilen insanlar da destek olmaya başlamış, onlar da bir harf öğretebilmenin peşine düşmüş.

AA muhabirine konuşan Catherine Jumba, yaklaşık bir yıldır sokak çocuklarına gönüllü öğretmenlik yaptığını söyledi.

Catherine Jumba, “Seyyar okul, daha çok okula gidemeyen sokak çocukları, yetimler ve maddi imkansızlıklardan dolayı ailelerin okula gönderemedikleri çocuklara hizmet ediyor. Seyyar okullarla bu çocuklara ulaşabilmek için sabah 8.00’den öğlene kadar sokak sokak dolaşıp eğitim veriyoruz” dedi.

Seyyar okul projesi kapsamında çocukların yüzünü güldüren yardım kuruluşları, sokaklarda yaşayan uyuşturucu madde bağımlısı gençler için rehabilitasyon merkezleri de kurmuşlar.

Uyuşturucu bağımlıları umutlu

Yıllardır sokaklarda yaşayan 17 yasındaki Boniface Somchemi, bu okullar sayesinde bağımlısı olduğu uyuşturucu maddelerin gölgesinden kurtulup hayata tutunabileceğini ümit ettiğini belirtiyor.

Somchemi, seyyar okula ilişkin görüşlerini şöyle dile getiriyor:

“Kendimi bildim bileli sokaklarda yaşıyorum, ailemi hiç görmedim. Okula gidebilme şansım olmadı, olsaydı zaten bu halde olmazdım. Sokaklardan topladığımız plastiklerden aldığımız paralarla karnımızı doyuruyoruz. Haftanın çoğu günü seyyar okulu bulup orada sokaktaki arkadaşlarımla okuma ve yazma öğreniyoruz. Bir şeyler öğrendiğimizi gören insanlar bize de saygı duymaya başlıyorlar. Bize bu imkanı sunan yardımseverlere çok teşekkür ediyorum.”

Sokakta eğitim alan çocukların en büyük problemlerinden birinin konsantrasyon eksikliği olduğu ifade ediliyor, zira uyuşturucu madde bağımlısı gençler derslere en fazla iki saat katılabiliyor.

Uyuşturucu bağımlısı çocukların problemlerine değinen öğretmen Jumba şunları kaydediyor:

“Çocukların bir çoğu bu okulu seviyorlar, eğitime açıklar ama çoğu zaman konsantrasyonları düşük oluyor, kendilerini derse veremiyorlar. Ayrıca bazen derslere düzenli olarak katılan çocukların bir çoğunun bir süre sonra gelmemeye başladığını görüyorsunuz. Çünkü burada eğitim verdiğimiz çocukların birçoğu uyuşturucu madde bağımlısı… Dolayısıyla uyuşturucu bulabilmek için dersi bırakıp sokaklara yöneliyorlar.”

Nijerya'da 300 bin çocuğun sokaklarda yaşadığı ve çalıştığı, yaklaşık 40 bininin başkent Nairobi’de bulunduğu ifade ediliyor.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.