Kentsel ranttan devlet pay alacak

Kentsel ranttan devlet pay alacak

İmar planı değişiklikleri sonucu oluşan değer artışından kamunun pay almasına ilişkin çalışma yapılacak.

AA muhabirinin 2015 Yılı Programı'ndan derlediği bilgiye göre, maliye politikası, sürdürülebilir ve güçlü bir büyüme performansının temin edilmesini ve enflasyonla mücadele edilmesini gözetecek şekilde yürütülecek.
 
Program döneminde uygulanacak harcama ve gelir politikalarıyla yurt içi tasarrufların artması ve cari açığın azaltılması stratejisi desteklenecek, geçmiş dönemlerde elde edilen kazanımların gelecekte de korunması amacıyla kamu açığı kontrol altında tutulacak.
 
2015 Yılı Programı'na göre, kamunun, imar planı değişiklikleri sonucunda ortaya çıkan değer artışından pay almasına ilişkin çalışma yapılacak. Bu çerçevede, imar değişikliği sonucu oluşan değer artışlarından kamunun pay almasını ve tasarrufların üretken yatırımlara yönlendirilmesini de dikkate alacak şekilde teknik bir komisyon vasıtasıyla rapor hazırlanacak.
 
Temel kentsel planlarda yer alan kamu yatırımlarından faydalanacakların, katkıda bulunmasını ve gerçekleşen yatırımlar neticesinde ortaya çıkan değer artışından kamunun pay almasını sağlayacak bir sistem kurgulanacak.
 
- Emlak vergisi için komisyon
 
Emlak vergisi uygulamasına ilişkin sorunlar ve çözüm önerileri tespit edilecek. Bu kapsamda, ilgili tarafların katılımıyla oluşturulacak teknik komisyon vasıtasıyla belirtilen sorun ve çözüm önerilerini içeren rapor hazırlanacak.
 
- Mahalli idarelerin borçlanma sistemi gözden geçirilecek
 
Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artırmaya yönelik mevzuat ve uygulamalar gözden geçirilecek. Bu kapsamda öz gelirlerin etkinliğinin artırılması ve merkezi yönetim gelirleriyle uyumunu artırmaya ilişkin taslak mevzuat çalışmaları tamamlanacak.
 
Belediye alacaklarının tahsilatının etkinliği artırılacak. Bu çerçevede, özellikle küçük ölçekli belediyelerde tahakkuk sürecindeki etkinsizliğin azaltılması ve düşük tahsilat oranlarının artırılmasına yönelik gerekli düzenlemeler hayata geçirilecek.
 
Mahalli idarelerin borçlanma sistemi, hesap verilebilirliği güçlendirecek şekilde geliştirilecek. Bu kapsamda mahalli idarelerin borçlanma sistemi gözden geçirilerek, borçlanmanın nesnel kriterlere bağlanmasına yönelik çalışma yapılacak.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.