Kentsel dönüşüm, arama kurtarma ekibine tatbikat alanı oldu

Kentsel dönüşüm, arama kurtarma ekibine tatbikat alanı oldu

Deprem, yangın, sel gibi afet durumlarında karşımıza çıkan arama kurtarma ekipleri, aslında yıl boyu çalışıyor.

İlkay Göçmen'in haberi:

Enkaz altında kalanların, gıda, giysi ve ilaç bulamayanların imdadına yetişiyor. Ancak ekiplerin normal şartlarda karşılaştığı en büyük sorunlardan biri tatbikat alanı bulmak. Kimse Yok mu Derneği bünyesinde kurulan, arama kurtarma ekibi ASYA, işte bu meseleye akıllıca bir çözüm üretti. Türkiye’nin en büyük kentsel dönüşüm alanlarından Gaziantep’te bir taşla iki kuş vurdu. Şahinbey’de yıkılan binaları tatbikat alanı yaptı. Burada enkaz altından ses dinleme, yaralıya ulaşma gibi çalışmalar yapan ekipler, uygulamaları gönüllü insanlara da bir bir aktarıyor.

Şahinbey Belediye-si’nin kentsel dönüşüm alanını tahsis ettiği ASYA ekibi, sabah erkenden lojistik çadırını kuruyor ve işe koyuluyor. İçerisinde çeşitli meslek gruplarından çok sayıda gönüllü, arama kurtarma giysilerini giyiyor ve telsizlerini kuşanıyor. Teknik donanımı arama yapılacak binanın içerisinde hazır bulunduran ekip, aldıkları talimat doğrultusunda enkaz altındaki kişiyi modern cihazlarla aramaya koyuluyor. Enkaz altı izleme kamerasının yardımıyla kişi bulunuyor ve kırıcı, delici aletlerle çalışma başlıyor. Pazar günü bütün gönüllülerin tatillerinden feragat edip sabah 08.00’de başlattığı çalışmalar yaklaşık 9-10 saat sürüyor. Yakın zamanda yeni binaların yükseleceği ilçenin yıkık virane bölgesinin çalışmalar için bulunmaz nimet olduğunu belirten ekip, kentsel dönüşüm sayesinde hayli tecrübe kazandıklarını ifade ediyor.

ASYA Güneydoğu Koordinatörü Ekrem Yorguner, büyük afetlere hazırlığın ancak böyle alanlarda mümkün olduğunu söylüyor. “Burası bizim için büyük bir fırsat.” diyen Yorguner, şöyle devam ediyor: “Bu alanları bulmak hakikaten çok zor. Her hafta sanki gerçek bir operasyona gidiyormuş gibi tüm malzeme ve çadırlarımızla bölgeye geliyoruz. Bütün arkadaşlarımızın uzmanı olduğu malzemeler var. Bunları kullanarak eğitim çalışmalarımızı tamamlamaya çalışıyoruz.”

Zaman