Kendi kendine konuşanlardan mısınız?

Kendi kendine konuşanlardan mısınız?

Kendi kendine konuşan insanlarla alakalı aslında çok bilindik bir yanlış anlama söz konusu.

Uzmanlar tarafından yapılana araştırmaların sonucu kendi kendilerine konuşan insanların oldukça zeki insanlar olduklarını ortaya çıkarıyor. Swigley ve Lupyan'ın deneyinde; 20 kişiye süpermarkette bulabilmeleri için bir malzemenin ismi söylenmiş ve bu malzemeyi bulmaları istenmiş. Daha sonra aynı kişilere farklı bir malzeme ismi verilmiş ve malzemenin adını tekrarlayarak aramaları istenmiş. İsim tekrarlanınca, malzemenin çok daha kolay bulunduğu ortaya çıkmış. Çünkü tekrarlamak hafızayı tetikliyormuş.Bir ismi tekrarlayarak arama deneyinde tekrarın beynimizdeki kayıtlı görsel nesneleri bulmamıza fayda sağladığını gördük.

Fakat Lupyan'a göre ismi tekrarlamak, her zaman fayda sağlamıyor. Eğer nesnenin görüntüsüyle ilgili bir bilgimiz yoksa, isim tekrarlamak işe yaramıyor. Mesela muz denildiğinde sarı ve biçimli bir şey olduğunu hemen gözümüzün önüne getirebiliriz. Ama görüntüsünü bilmiyorsak sadece ismiyle bu nesneyi bulabilmemiz zor.

Düşüncelerimizi düzenlememize yardımcı olur - Kendi kendine konuşmanın en büyük faydası aklımızdan geçen bir yığın karmaşık düşüncenin kelimelerle bir düzene girmesi. Düşündüğümüz konuları sesli olarak duymak, bir telkin gibi sinirlerimize iyi geliyor.

Psikolog Linda Sapadin'e göre, kendi kendine yüksek sesle konuşmak önemli ve zor kararları almamıza yardımcı oluyor. Çünkü bir sorunu çözmenin en iyi yolu, sorunu yüksek sesle dile getirmek.

Hedeflerin bir listesini yapmak ve onlara ulaşmak zor görünebilir. Bu hedefleri düşünerek kendi kendimize konuştuğumuzda onlara ulaşmak daha kolay hale geliyor.

Sapadin'in dediği gibi "Yüksek sesle dile getirmek, dikkatinizi yoğunlaştırmanızı sağlar. Duygularınızı düzenler, odaklanmanızı sağlar." Bu bakış açısı ile hedefe giden yoldaki ileri aşamaları daha net görmeye başlarız.

Kendi kendine konuşmak, özgüven göstergesi. Albert Einstein da neye yeteneği olduğunu çok erken yaşta fark etmiş. Kendi kendine konuşan insanlar, yeteneklidir ve neye ihtiyaç duydukları konusunda kendi sağduyularına güvenirler.

 

Yeni Akit

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.