Kemoterapi ile ilgili ön yargılardan kaçının!

Kemoterapi ile ilgili ön yargılardan kaçının!

4 Şubat Dünya Kanser Günü. Kanser hepimiz için ürkütücü bir kelime. Dünyada ve Türkiye’de kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer alan ölüm sebebi.

Uzmanlar, kanser hastalığının gittikçe arttığını belirterek, özellikle kanser tedavisi için yapılan kemoterapinin birçok kişi de ön yargı uyandırdığını fakat bundan kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Liv Hospital Medikal Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Haluk Onat, kanser tedavisi ve kemoterapi hakkında bilgiler verdi. Yan etkilerini en aza indirmek mümkün diyen Onat, "Kanser hastalıklarında kullanılan ilaç tedavisine kemoterapi adı veriliyor. Kemoterapide kullanılan ilaçlar üç gruba ayrılıyor. Birinci grup kanser hücrelerini öldüren ilaçlar, ikinci grup ise son yılda kullanılan hedefe yönelik ilaçlardır. Bu ilaçlar kanser hücresinin oluşum mekanizmalarının çoğalmasını bloke eder, özellikle kanserin durdurulması ve kontrol edilebilir hale getirilebilmesi amaçlı kullanılır. Üçüncü grup ise tedavi sırasında oluşabilecek yan etkileri önleyen veya yan etkiyi gerileten destek ilaçlarıdır." dedi. 

KEMOTERAPİDEN KORKMAYIN!

Hastaların ilaç tedavisinden korktuğunu belirten Prof. Dr. Onat, "Hastalar korku duymamalı, çünkü hastaların iyi bilgilendirildiği ve ilaçların iyi uygulandığı zaman ilaç tedavisinin zararları azaltılabilir. Modern kemoterapide kullanılan ilaçların çoğu toksik etkilerinden arındırılmış ve destek tedavisinde de kullanılan yan etkileri önleyici ilaçlardır. Her ilacın yan etkisi vardır.Önemli olan her ilaca göre ulaşabilecek toksik etkilerden ve tedbirlerden bilgi sahibi olmaktır. Kemoterapi, kanserin erken evresinde riskli hastalarda lokal tedavilere yardımcı tedavi olarak veya bazı kanserlerde birincil tedavi olarak ya da kanserin ileri evrelerinde hastalığın kontrol altında tutulması amacıyla uygulanabilir. Kemoterapinin deneyimli bir uzman hekim denetiminde ve deneyimli hemşireler tarafından yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Haluk Onat, kemoterapinin yan etkilerini en aza indirmek için şunları sıraladı: 
"İş, aile ve sosyal ilişkilerinize devam edin. Doktorunuza danışın ve doğru beslenin. Kemoterapi uygulanan günler hafif bir kahvaltı ile güne başlayın, çok kokulu ve yağlı yemeklerden kaçının. Izgara, söğüş ve haşlama gıdalarla ve bol su ile beslenin. Bol bol su içerek kullanılan ilaçların böbreğinize zarar vermesinin önüne geçin. Kas kayıplarını en aza indirgemek için doktor kontrolünde spor yapın.
Mide bulantısını önleyici güçlü ilaçlar kullanıldığı için mide bulantısı artık bir problem olmamaktadır.
Kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçının. Kemoterapinin etkisi ile saç dökülmesi yaşanabilir ancak kemoterapi bittikten sonra saçların daha da gür çıktığı da unutulmamalıdır. Hastalar; peruk,eşarp, bere, şapka tarzı aksesuarlar kullanabilir. Kemoterapi sırasında hamile kalmamak çok önemlidir." 

Cihan 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.