Kemik iliği Nakillerinde Avrupa'nın liderliğine oynuyoruz fakat...

Kemik iliği Nakillerinde Avrupa'nın liderliğine oynuyoruz fakat...

Kemik iliği naklindeki önemli problem bağışçı sayısının az olması. Dünyada bağış ortalaması yüzde 1.7 iken Türkiye'de bu oran 10 binde 6.”

Sağlıkta Dönüşüm Programı kapsamında geliştirilen alanlardan biri olan kemik iliği nakillerinde Türkiye'nin Avrupa ile yarışır duruma geldiği bildirildi. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Hematolojik Onkoloji Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, “2014 sonu itibarı ile Sağlık Bakanlığı'nın ve SGK'nın destekleyici yaklaşımları sayesinde ülkemizde kemik iliği nakli sorunu çözüldü. Nakil sırası bekleyen hasta durumundan hasta bekleyen merkez durumuna gelindi. Sağlık turizmi kapsamında ülkemize gelen hasta oranı %15'i aştı. Sayı bakımında Avrupa'da 3. sıradayız. TÜRKÖK projesinin tam anlamıyla hizmet sunması ile akraba dışı kordon kanı nakillerinin artışı bekleniyor. Yakında Avrupa'da kemik iliği nakli alanında lider ülke konumuna geçeceğiz” dedi.

Kıbrıs'ta düzenlenen “Hematolojik Onkoloji ve Kemik İliği Transplantasyon Sempozyumu”nda görüştüğümüz Prof. Dr. Altuntaş, Türkiye'nin kemik iliği nakillerindeki başarı oranının Avrupa ülkeleri ile eş bazen de daha ileri noktalarda olduğunu hatırlattı. Prof. Dr. Altuntaş, “Ülkemizde 70'in üzerindeki merkezde yılda 3300'e yakın kemik iliği nakli yapılıyor. Yurtdışından sağlık turizmi kapsamında yüzlerce hasta ülkemize geliyor. Uluslararası akreditasyonlara sahip nakil merkezlerimiz var. Kemik iliği naklinde en önemli konu bağışçı sayısının artırılmasıdır. Dünyada bağış ortalaması yüzde 1,7 iken bu oran Almanya ve Amerika'da yüzde 4, Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nde ise yüzde 16, Türkiye'de ise bağış oranı 10 binde 6” dedi.

TÜRKÖK PROJESİ HIZLA İLERLİYOR

Sağlık Bakanlığı'nın Türk Kızılay'ı aracılığı ile başlattığı TÜRKÖK Projesi sonucunda kısa sürede 26 bin gönüllü vericiye ulaşıldı. TÜRKÖK?Projesi'nin Türkiye'nin kendi kemik iliği doku bilgi bankasını oluşturma yolundaki önemli bir adım olduğunu söyleyen Türk Kızılayı Kan Hizmetleri Sorumlusu Prof. Dr. Gülsüm Özet “Önümüzdeki 2.5 yılda 150 bin bağışçıya ulaşılması hedefleniyor. Bu proje ailesinde vericisi olmayan kan kanseri hastaları için umuttur” dedi.

Kök hücre bağışı için bir tüp kan yeter

Prof. Dr. Fevzi Altuntaş, kök hücre bağışçısı olmanın kişinin kendisine hiçbir sağlık problemi yüklemeyeceğini belirterek, sağlığı yerinde olan herkesi bağışçı olmaya çağırıyor. Sadece  bir tüp kanla bağışçı olunabileceğini söyleyen Prof. Dr. Altuntaş, “Bu toplanan kanlar da anlaşmalı laboratuvarda çalışılıyor ve doku tiplemesi yapılarak bir veri bankası oluşturuluyor. Bu bankada sadece bilgiler saklanıyor. Bu bilgiler, kök hücreye ihtiyaç duyan bir hasta ile eşleştiğinde kemik iliğinde bulunan kök hücreler, ameliyathanede veya aferez cihazı ile aferez ünitelerinde toplanıyor. Bu işlemin vericiye hiçbir zararı olmuyor” dedi. Prof. Dr. Altuntaş, kök hücre bağışçısı olabilmek için gerekli özellikleri şöyle sıraladı:

-18 ile 55 yaş arası, en az 50 kg ağırlığında olmak yeter.

-Verici adaylarının özellikle bulaşıcı hastalık, bağışıklık sistemi hastalıklarına sahip olmaması gerekir. 

-Kan verebilen herkes kökhücre bağışçısı olabilir.

Türkiye 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.