Kellik tamamen tarihe karışıyor

Kellik tamamen tarihe karışıyor

Japon şirketlerin ortak çalışması sonucu kök hücrelerden saç folikülü üretilmesi, muhtemelen kelliği tarihe karıştıracak.

Kadınlara nazaran erkeklerin en büyük dertlerinden bir tanesi saç dökülmesidir. Bununla ilgili yıllardır laboratuvar ortamlarında ciddi çalışmalar söz konusuydu. Galiba iki Japon şirket, erkeklerin bu derdini kökten çözecek bir çalışmadan sonuç almayı başardılar.

RIKEN’in iki büyük Japon şirketi Kyocera veOrgan Technologies, ortak çalışmaları sonucu yenilikçi bir kellik tedavisi üzerinde çalıştıklarını ve bu yöntemin 2020 yılından itibaren ticari anlamda kullanılabileceğini düşünüyorlar. Bir diğer Japon şirket Shiseido ise Kanada merkezli RepliCel Life and Sciences ile yaptıkları iş birliği sayesinde kendi tedavi yöntemlerini geliştirdiklerini ve bu yöntemi 2018’e kadar piyasaya sürmeyi hedeflediklerini belirttiler. Tedavinin son kullanıcıya maliyetinin 1000 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor.

Günümüzde yalnızca ABD’de kellikten şikayetçi olanların sayısı 50 milyonun üzerinde. Dolayısıyla bu rakam, şirketler üzerinde müşteri bulma konusunda bir baskı oluşturmayacaktır.

Kellik tamamen tarihe karışıyor

Biraz teknik detaylardan bahsetmek gerekirse fareler üzerinde yapılan deneylerde diş vesaç folikükü gibi parçaların yeniden geliştirilebildiği kanıtlandı. En önemli bileşen olan kök hücreler, kendilerini vücudun ihtiyacına göre başka hücrelere dönüştürerek vücut parçalarını oluşturabiliyor. Saç folikülleri de saçlarımız için benzer görevi üstleniyor. Fakat bir saç folikülünden en fazla 3 ila 7 yıl boyunca saç çıkabiliyor. Sonrasında uykuya geçen folikül, saçları dökmeye başlar. Birkaç ay sonra uyandıktan sonra bu döngü tekrar devam eder.

Bu döngü, insanların yaşam reflekslerinden (yaşlanma, bağışıklık sistemi vb.) olumsuz olarak etkilenebiliyor ve bu durumda folikül üretilmediği için de kellik meydana geliyordu. Geliştirilen yeni ilacın yöntemiyle önce hastanın saç derisinden küçük parçalar alınıp buradaki aktif köklerin ayrıştırılması sağlanıyor. Sonra bu kök hücreler, sayısı arttırılarak evre metoduyla foliküle dönüştürülüyorlar ve saç derisine yerleştiriliyor. Bu sayede hastanın saç molekülü çoğaltılıyor ve saçın büyümesinin devamlılığı sağlanıyor.

Kyocera ve Organ Technologies, bu tedavi yönteminin 2020 yılından itibaren uygulanabileceğini tahmin ediyor.

 

Hürriyet

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.