Kelkit'in köy sokakları bedava aydınlatılıyor

Kelkit'in köy sokakları bedava aydınlatılıyor

Kelkit Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince geliştirilen projeyle Kelkit'e bağlı bazı köyler, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan sokak lambalarıyla aydınlatılıyor. Kaymakam Gazel, "Gece aydınlatma sağlanamayan yerleşim yerlerinde özellikle kış

Kelkit Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğince geliştirilen projeyle Kelkit'e bağlı bazı köyler, rüzgar ve güneş enerjisiyle çalışan sokak lambalarıyla aydınlatılıyor. Kelkit Kaymakamı Ozan Gazel, elektrik dağıtımının özelleştirilmesiyle dağıtım şirketlerince köylerdeki sokak aydınlatmalarının büyük çoğunluğunun kaldırıldığını belirtti. Bunun köylerdeki sosyo-kültürel ve güvenlik açısından büyük sorunlara neden olduğunu dile getiren Gazel, bu sorunları ortadan kaldıracak şekilde "Yenilenebilir Enerji Kaynakları Projesi"ni hazırladıklarını söyledi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na sunulan proje kapsamında tüm köylere rüzgar ve güneş enerjisiyle aydınlanma sistemi kurmayı hedeflediklerini anlatan Gazel, "Proje, rüzgar ve güneş enerjilerinin ortak kullanımıyla çalışabilen sokak aydınlatma sistemlerinin köy yerleşimlerinde kullanımına yönelik hazırlandı. En büyük beş köyümüz belirlendi. Bu köylerde, halkın yoğun olarak kullandığı köy meydanı, cami, ilköğretim okuluna ait yolların aydınlatılması sağlanmıştır" diye konuştu.

KÖY TÜZEL KİŞİLİĞİNE GELİR SAĞLANACAK

Gazel, gece aydınlatma sağlanamayan yerleşim yerlerinde özellikle kış aylarında eğitim çağındaki çocukların okula, yaşlı insanların ibadethanelerine gitmelerinde, komşuluk, akrabalık gibi sosyal faaliyetlerin yerine getirilmesinde yaşanan sorunların, projeyle ortadan kaldırıldığını ifade etti.
Proje kapsamında yer alan köylerde üretilen elektriğin fazlasının elektrik dağıtım şirketine satılabileceğini belirten Gazel, elde edilecek gelirin de köy tüzel kişiliği hesabına aktarılarak projenin sürdürülebilirliğinin sağlanacağını kaydetti.

SİSTEM KENDİNİ SÜBVANSE EDECEK

Gazel, yenilenebilir enerji kullanımıyla üretilen enerjinin ilgili elektrik dağıtım şirketine satışından elde edilecek gelirle sistem kendi kendini sübvanse edebileceğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Çoğaltıcı etkisinin finansmanı da bu vesileyle bu ünitelerden elde edilen gelir ve diğer kırsal kalkınma projeleriyle sağlanacaktır. Ayrıca, birliğimiz aracılığıyla projeyi ilçe geneline yaygınlaştırmak üzere Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğüne 100 ünitelik proje hazırlanarak sunuldu. Projemizin kabul görmesi halinde ilçemiz ülke geneline örnek teşkil edecek bu projeyi uygulama fırsatını elde etmiş olacaktır."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.