Kehanet ne demektir?

Kehanet ne demektir?

Kehanet, gelecekte olacak şeyleri bilme ve haber verme iddiasıdır. Bu işle meşgul alana da kahin denir. İşte kehanet ve kahinlik hakkında merak ettikleriniz...

Kehanet: Gelecekte olacak şeyleri bilme ve haber verme iddiasıdır.

Kahinlik: Kulak hırsızı cinlerden aldığı bazı doğru haberlere yüzlerce yalan haberi ekleyerek, gelecekte olacak şeyleri bildiğini iddia etmek ve gaybi haberler vermektir.

Kehanet Çeşitleri
Müneccimlik yapmak yani yıldızlara bakarak insanların gelecekte başlarına gelecek şeyleri haber vermek, kuş vb. hayvanlarla kader tutmak yere veya kâğıt üzerine çizgiler çizerek aralarına bazı yazılar yazarak kişinin başına gelecek şeyleri okumaya çalışmaktır ve fal bakmak. İslam bu fiillerin hepsini yasaklamıştır, bunlarla uğraşmayı haram etmiştir.

Kulak hırsızı cinler, Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem)’in Nebi olmadan önce kulak hırsızlığını çokça yapıyorlardı. Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) Rasul olarak gönderildikten sonra bu durum değişmiştir. Çünkü kulak hırsızlarını yakan şule ateşlerle Allah semayı korumaktadır.

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Biz semaya dokunduk, onu kuvvetli bekçilerle ve alevli ateşlerle doldurulmuş olarak bulduk. Biz semanın dinleme yerlerine oturur (gayb haberlerini dinlemeye çalışır) dık. Artık her kim şimdi (bir şey) dinlemek istese, kendisini gözetleyen bir alevli ateş bulur.”

Cin 8, 9

Allah-u Teâlâ şöyle buyuruyor:

“Biz semayı itaatin dışına çıkan her türlü şeytandan koruduk. O şeytanlar, Melei’l-A’layı (yüce melekler topluluğunu) dinleyemez; her yandan kendilerine alevler atılır. Kovulup atılırlar ve onlar için sürekli bir azap vardır. Ancak (meleklerin konuşmalarından) bir söz kapan olursa, onu da delip geçici bir alev takip eder.”

Saffat 7, 10

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Allah gökyüzündeki meleklere bir işi yerine getirmelerini emrettiği zaman, şimşir bir kaya üzerine vurulan zincir sesini andıran Allah’ın bu emrinden dolayı melekler korkudan kanatlarını birbirine vururlar.

Meleklerin gönüllerinden korku giderildiğinde:

−Rabb’iniz ne buyurdu? derler.

Mukarreb melekler sorana:

−Allah hakkı buyurdu, Allah çok yüce ve çok büyüktür deler. Bu surette kulak hırsızı şeytanlar, Allah’ın o emrini ve takdirini işitirler. O sırada kulak hırsızı şeytanlar birbirinin üzerinde yerden göğe kadar dizilip yükselmiş dinlemektedirler’buyurdu.”

Ravi Süfyan bin Uyeyne: Kulak hırsızı şeytanların birbirinin üzerinde dizilişini vasfetti ve Sağ avucunu çevirip elinin parmaklarının arasını açarak onların bazısını diğer bazısının üzerine dikti.

Şeytanlar bu halde iken, bazen meleklerin konuşmasını işiten en üstteki şeytana bir ateş parçası yetişir ve altındaki şeytana o haberi işittirmeden önce onu yakar. Bazen de atılan ateş ona erişmeyip alt tarafında kendine bitişik olan şeytana haberi atıp yetiştirir.

O da haberi kendisinden aşağıdakine atar ve bu suretle haber yere kadar ulaştırılır. Nihayet o haber yere ulaşır ve sihirbazın yahut kâhinin azına atılır. Sihirbaz o haberle beraber yüz tane asılsız şey uydurarak yalan söyler. Gökten işitilen o kelime sebebiyle sihirbaz doğru söylemiş olur. Sihirbazdan bu haberi işitenler: Sihirbaz bize, falan gün, falan gün şunlar ve şunlar olacak diye haber vermemiş miydi? denilir. Sihirbazın haber verdiği şeyleri hak olarak bulduk derler’ buyurdu.”

Buhari 4492, 4493, 4689

Kâhin ve Arrafa Giden Kimsenin Hükmü
Arraf: Kâhin çeşitlerindendir, ona müneccim de denir. Hattabi şöyle dedi Arraf, çalınan veya kaybolan eşyaların yerini bildiğini iddia eden ve onları bulmaya çalışan kimsedir.

Ebu Hureyre (Radiyallahu Anh) şöyle dedi:

“Nebi (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Herkim bir kâhin ve arrâfa gider ve onun söylediği şeyleri tasdik ederse, Muhammed’e indirileni inkâr etmiştir’ buyurdu.”

Hafsa (Radiyallahu Anha) şöyle dedi:

“Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem):

‘Herkim arrafa (falcı) gider ve ona bir şey sorarsa o kimsenin kırk gün namazı kabul olmaz’ buyurdu.”

Müslim 2230/125

(Sahih Hadisler)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.