Keçi boynuzundan yapılan bıçaklara yoğun ilgi

Keçi boynuzundan yapılan bıçaklara yoğun ilgi

Artvin'in Yusufeli ilçesinde çeşitli sebeplerle telef olan veya yasal olarak avlanan yaban keçilerinin boynuzundan üretilen "Yusufeli bıçağı" turistlerden rağbet görüyor.

Türkiye’nin yaban hayatı açısından en önemli bölgelerinden olan Artvin'in Yusufeli ilçesinde çeşitli sebeplerle telef olan veya yasal olarak avlanan yaban keçilerinin boynuzundan üretilen "Yusufeli bıçağı" turistlerden rağbet görüyor.

Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Yusufeli ilçesinin gerek avcılık gerek doğa ve kültür turizmi açısından ciddi sayıda ziyaretçi ağırladığını belirterek, 2 yıl önce bu potansiyeli daha iyi değerlendirmek ve ilçeye özgü bir marka oluşturmak için Kaymakamlık girişimi ile "Yusufeli bıçağı" projesini başlattıklarını söyledi.

Bu çerçevede ilçedeki küçük bir atölyede, kesici kısmı ithal çelikten, sap kısmı ise ilçede büyük bir popülasyona sahip yaban keçisi boynuzlarından bıçaklar üretilmeye başlandığını anlatan Dereci, bu bıçakların ilçenin tanıtımına katkı sağlayacağını ifade etti.

Artvin Valisi Kemal Cirit de Yusufeli bıçağına ilişkin projeye her türlü desteği vereceklerini belirterek, kentin doğal güzellikleri dışında yaban hayatı açısından da zengin olduğunu dile getirdi.

Bıçak ustası Ali Tamyürek (30) ise telef olan yaban keçilerinin boynuzlarını atölyesinde işleyerek bıçak ürettiğini söyledi.

İlçenin yaban keçileri ile tanındığını anlatan Tamyürek, "Yıllardır yerli ve yabancı avcılar ilçemizde izinli olarak keçi avlıyor. Kaymakamlığımızca bu kadar değerli hayvanın boynuzlarını değerlendirmek, turizme katkı sağlamak ve gelir elde etmek amacıyla proje geliştirildi. Artık çelikten yaptığımız av bıçağının sap kısmını keçinin boynuzundan yapıyoruz. Ürettiğim bıçaklar kısa sürede büyük beğeni topladı" diye konuştu.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.