Kazdağı kestaneleri hastalığın pençesinde

Kazdağı kestaneleri hastalığın pençesinde

Çanakkale'nin Bayramiç İlçesi sınırlarında kalan Kazdağları'nın kuzey yamaçlarındaki kestane ağaçları, henüz belirlenemeyen bir hastalık nedeniyle toplu halde kurudu

 
Kazdağları'nın kuzey yamaçlarındaki Bayramiç İlçesi'ne bağlı Kuzu Kırkıldı, Üççat, Ayazma, Hotomas, Kabaklı ve Kökerek mevkilerindeki kestane ağaçlarının henüz belirlenemeyen bir nedenle toplu şekilde kurudu. Kestane toplamak için çıktıkları ormanda karşılaştıkları manzara karşısında şaşıran köylüler, ek gelir kaynaklarını vuran hastalık nedeniyle üzüntü yaşadı. Bölgede araştırmaların başladığı hastalığının nedeninin araştırıldığı belirtildi.
 
NİSANDA YAPRAKLARI DÖKÜLMEYE BAŞLAMIŞ
 
Evciler Köyü'nde yaşayan Halil Öner, dağlarda ve Ayazma Mevkii'ndeki kestane ağaçlarından her yıl 2-3 ton arası kestane topladıklarını, bu yıl ise yiyecek kestaneyi bile bulmakta zorlandıklarını söyledi. Kazdağılarında yıllardır çobanlık yapan, Çırpılar Köyü'nde yaşayan Şahin Kocabayık, Nisan ayından sonra kestanelerin yapraklarını dökmeye başladığını ve ürün vermediğini ifade etti.
 
NEDEN ARAŞTIRILIYOR
 
Bayramiç Orman İşletme Müdürü İsmail Kır, "Konu inceleme ve araştırma safhasında. Konunun takipçisiyiz. Teknik bir konu olduğu için teknik uzmanların inceleme ve araştırmasından sonra bir sonuç çıkacak" dedi. Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, "Kazdağı kestane ormanları çok önemli. Köylüye ve ilçeye ekonomik katkısı büyük. Kestane ormanları tarımsal alanda olmadığı için Orman Müdürlüğü'nün sorunudur. Kazdağları'ndaki gebe kestane Serhat ve Karaköy bölgesindeki kestane ormanlarında 100 bin genç kestane fidanı olduğunu tespit ettik. Ayrıca bunlar da aşılanarak Bayramiç'e ekonomik katkı sağlanmalıdır" diye konuştu. Öte yandan köylüyer; bazı meşe ağaçlarının da yapraklarının yer yer döküldüğünün görüldüğü belirtti.
 
Haberler 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.