Kazalara tedbir almayan işletmelere ceza

Kazalara tedbir almayan işletmelere ceza

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, sıkı denetimler ve yüksek para cezaları ile büyük endüstriyel kazalar sonucu insan, çevre ve ekonomiye gelecek zararı en aza indirmeyi hedefliyor.

Tehlikeli madde bulunduran kuruluşlar, büyük endüstriyel kazaların önlenmesi ve muhtemel kazaların insanlara ve çevreye olan zararlarının en aza indirilmesi amacıyla büyük kaza önleme politika belgesini, güvenlik raporu ve acil durum planı hazırlayacak.

Hazırlanan yönetmeliğe uymayan işletmeleri ise 80 bin TL’den başlayan para ve kapatmaya kadar varan cezalar bekliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ve Avrupa Birliği’nin Konsey direktifine paralel olarak hazırlanan yönetmeliğe uymayan işverenler 80 bin liradan başlayan cezaları ödemek ve  işyerinin kapatılmasıyla karşı karşıya kalacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü koordinasyon içinde çalışacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı sıkı denetimler ve yüksek para cezaları ile büyük endüstriyel kazalar sonucu insan, çevre ve ekonomiye gelecek zararı en aza indirmeyi hedefliyor. Yönetmeliğe göre; işletmeci, kazanın meydana gelmesi durumunda, büyük kazaları önlemek ve bunun etkilerini en az zararla sınırlamak için tüm tedbirleri alacak. İşveren faaliyete geçmeden önce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın internet sayfasındaki özel program paketi ile bildirimini yapacak. Kuruluşun işletmecisi, hazırlanan risk değerlendirme belgelerini güvenlik raporuyla dijital ortamda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na gönderecek. İşletmeci, risk değerlendirmesinde kullandığı güvenilirlik verisi ile büyük kaza senaryolarında kullandığı olasılık verilerini, bakım kayıtları, kaza analizleri veya enstrümantasyon güvenlik sertifikasyonu gibi hangi veri bankalarından aldığına dair ayrıntılı bilgi hazır bulunduracak ve Bakanlığı bilgilendirecek.

Büyük kaza önleme politika belgesinin; faaliyetteki kuruluşlar için bu maddenin yürürlüğe girmesini müteakiben 6 ay içerisinde hazırlanacağını belirten Birlik İş Güvenliği Enerji İşçi ve Çevre Sağlığı Eğitim Araştırma Derneği Başkanı Abdullah Bozkır, “Belirtilen güvenlik raporuna uygun istenen güvenlik raporu yeterliyse, bu durum işletmeciye bildirilecek ve yeterli bulunan güvenlik raporu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’ne gönderilecek. Güvenlik raporunda istenen bilgilerin tam olmaması halinde, inceleme işleminde tespit edilen format uygunsuzluğunun veya bilgi eksikliğinin giderilmesi için işletmeciye 60’şar iş günü olmak üzere en fazla iki defa süre verilecek.” dedi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.