Kayma oluyordu ama kömür çok olduğu için çalışıyorduk'

Kayma oluyordu ama kömür çok olduğu için çalışıyorduk'

Ermenek'te 18 işçinin öldüğü maden faciasıyla ilgili duruşmada, madende pasacı olarak çalışan Bilgin "Sürekli kayma olmasına rağmen alanda kömür çok olduğu için çalışmayı sürdürüyorduk" dedi.

Ermenek ilçesinde geçen yıl 18 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili 3'ü tutuklu, 16 sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması tanıkların dinlenmesiyle sürüyor.

Ermenek Ağır Ceza Mahkemesinde dün başlayan üçüncü duruşmanın bugünkü oturumunda madende pasacı olarak çalışan Süleyman Bilgin "Sürekli kayma olmasına rağmen alanda kömür çok olduğu için çalışmayı sürdürüyorduk. Şefimize söylediğimizde, 'Bir şey olmaz, çalışmaya devam edin' diyordu" şeklinde konuştu.

Dinlenen tanıklardan maden çalışanı İbrahim Öner, müfettişler gelmeden önce madende bazı bölümlerin barajlama yapılarak kapatıldığını söyledi.

Bu şekilde, çalışılan yerlerin gizlendiğini savunan Öner, denetleme sonrası söz konusu yerlerin yeniden açıldığını anlattı. Bunun üzerine söz alan maden mühendisi Cemile Karaca ise iddiaları yalanladı.

"Oh oh, kömür de çok"

Usta olarak çalışan Mehmet Öndür de çalışılan yerde özellikle son gün aşırı derecede gevşeme olduğu, kömürün zorlama yapmadan kendiliğinden geldiğini söyledi. 

Mühendis Yavuz Özsoy'un kazadan 15 gün önce kendilerine ufak bir suya rastlanabileceğini ve böyle bir durumla karşılaşıldığında kaçılmasını, hemen oranın terk edilmesini söylediğini aktaran Öndür, şunları kaydetti:

"Korkarak çalışıyordum. Kömürde aşırı derecede gevşeme olduğu için bir yerin delineceğini düşünüyor, bir an üzerime dağ gelecekmiş gibi hissediyordum. Olaydan önceki vardiyada durumu söylediğim şefimiz, 'Devam et oğlum, oh oh kömür de çok' dedi. Çalıştığım yerin arkası boşluğa çıkacak gibiydi. Müfettişler gelmeden önce tehlikeli yerler kapatılıyor, müfettişler gidince de devam ediliyordu. İşçileri az gösterip, maden sahasını barajlarla kapatarak, çalışılan alanı küçük gösteriyorlardı." 

"Doğruyu söylediğin için teşekkür ederim abi"

Sanık avukatlarının teknik konularda sorular yöneltmesi üzerine Öndür, "O kadar bilsem mühendis olurdum" cevabını verdi. Konuşması bittikten sonra Öndür'e, eşini kaybeden Fadime Haznedar, "Doğru söylediğin için teşekkür ederim abi" dedi.

Madenin tahkimat ustası Mehmet Civelek ise şeflerinin suyun patlayacağını bildiğini ancak mesafe olduğu düşünüldüğü için çalışılmaya devam edildiğini iddia etti.

Taraf avukatları arasında, tanıklara yöneltilen bazı soruların "davayla ilgisi olmadığı" gerekçesiyle kısa süreli gerginlik yaşandı.

Ara verilen duruşmaya, öğleden sonra devam edecek.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.