Kayısıyı soğuk vurdu

Kayısıyı soğuk vurdu

Malatya’da 30-31 Mart’ta don olayları yüzünden kayısı çiçekleri zarar gördü.

Ziraat odalarının yaptığı zarar tespitlerine göre ürünün tamamını kaybetme tehlikesi var. TARSİM sigorta sisteminde poliçe bedellerinin yüksek olması sebebiyle sigorta yaptırmayan çiftçiler hükümetten yardım bekliyor.

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20’sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80’ini karşılayan Malatya’da 30-31 Mart’ta yaşanan don olayından kayısı ağaçları olumsuz etkilendi. Bir yıllık emekleri boşa giden üreticiler kriz masası oluşturulmasını istedi. Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, ilde bulunan kayısı ağaçlarının yaşanan don olayı nedeniyle olumsuz etkilendiğini bildirdi. Bölgelere göre değişmekle birlikte orta ve yer yer kuvvetli don afeti meydana geldiğini anlatan Selvi, “Rakıma göre farklı fenolojik evrelerde bulunan kayısı ağaçları, bu don afetinden olumsuz etkilenmiştir. Bilindiği üzere meydana gelen don afeti 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamındaki tabii afetler içerisinde yer almaktadır. Bu nedenle de sigorta yaptıran çiftçilerimizin bahçelerinde TARSİM uzmanları tarafından ön hasar tespit çalışmaları yapılmaktadır.” dedi.

    Akçadağ İlçesi Ziraat Odası Başkanı Alibey Varlık, don olayı nedeniyle kayısı ağaçlarında ürünün yok olduğunu ifade etti. Bütün ilçelerin ziraat odaları ve çiftçi örgütleriyle yaptıkları değerlendirmelere göre don zararının yüzde 100 olduğunu dile getiren Varlık, yetkililerle resmi temaslarla bulunarak yörenin afet kapsamına alınması için gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade etti. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, don olayının, 100’den fazla ülkeye ihraç edilen, şehre yılda 350 milyon dolar gelir kazandıran kayısı üretimini vurduğunu dile getirdi. Sofralık kayısı bile kalmadığını ifade eden Ağbaba, “İl çevresindeki ve ilçelerdeki tüm kayısı bahçelerinde ağaçlar olumsuz etkilendi. Meyveler yandı. Don olayında Malatya’nın diğer önemli tarımsal ürünleri de büyük zarar gördü. Yeşilyurt’ta kiraz, Hekimhan’da ve diğer bölgelerde ceviz ve badem başta olmak üzere tarımsal ürünlerin hemen hepsi yandı. Malatya bugüne kadar yaşadığı en büyük tabii afetlerden birini yaşıyor. Üreticilerin zararları derhal tespit edilmeli, Malatya acilen tabii afet kapsamına alınmalı ve zararın karşılanması yoluna gidilmelidir.” diye konuştu. Ağbaba, 2090 sayılı kanun kapsamında üreticilerin zararlarının karşılanması için çok ağır şartlar ortaya koyulduğunu, şartların yumuşatılması için hazırladıkları kanun teklifini önümüzdeki hafta Meclis’e sunacağını kaydetti.

    Malatya’da faaliyet gösteren ziraat odaları başkanları  don olayı nedeniyle acilen kriz masası oluşturulmasını istedi. Malatya Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Yunus Kılıç, “Yıllardır bu talihsizlikleri yaşayan çiftçilerimizin çoğunluğu yokluk yüzünden TARSİM sigorta primlerini ödeyemeyeceği endişesi ile ürünlerini sigortalayamamış ve artık elini atacağı bir dalı kalmamıştır.” dedi.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.