Kayısının fiyatı 5 kat fırladı

Kayısının fiyatı 5 kat fırladı

Geçen yıl markette 1-2 lira olan yaş kayısının fiyatı 4-5 liraya çıktı, kuru kayısı fiyatı ise 25-30 liraya kadar yükseldi. Vatandaş yaz ürünlerinde umduğunu bulamadı. Don olayları nedeniyle artan fiyatlar fırsatçıları devreye soktu.

Mart ayının son günlerinde meydana gelen don olayı kayısı üreticisine büyük darbe vururken fırsatçılara da gün doğdu. Yaş kayısının 1 lira olan pazar fiyatı ise 3 liraya yükseldi. Elinde kuru kayısı olan stokçular ise don olayından sonra fiyatları 25-30 liraya yükseltti.

'Vurguncu kol geziyor'

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Başkanı İbrahim Yetkin, don olayına bağlı olarak rekoltenin düşeceği haberlerinin yayılması üzerine bazı kişilerin ortaya çıkarak üreticinin elindeki ürünü topladığını ve fiyatlar yükseldiği zaman da piyasaya sürdüğünü söyledi. Yetkin, 'Bu dönem, aracının, tefecinin, vurguncunun kol gezdiği bir dönem. Bu tür kişiler için tam bir fırsat zamanı' dedi.

Rekolte yüzde 55 düştü

Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) 19 bin fındık ve 11 bin kayısı bahçesinde zarar tespit etti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) kayısıdaki rekolte kaybının yüzde 55 olduğunu açıkladı. Hükümet, üreticilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan kredi borçlarını

Rekolte 350 bin tona düşecek

2013 yılında 780 bin ton kayısı üretildiğini açıklayan TÜİK, don olayından sonra rekoltenin 350 bin tona düşeceğini açıkladı. 2014 yılında 17 bin 975 kayısı bahçesi için tarım sigortası yaptırıldı. Bu bahçelerden 11 bin 340 adedi don teminatı aldı. Mart sonundaki don olayında 10 bin 941 bahçe için hasar ihbarı yapıldı.

Kesin zarar hasatta

Kayısı ürünü için, hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü açıklayan TARSİM yetkilileri, 'Hasar tespiti her parsel ve bahçede fiilen inceleme yapılmak suretiyle geçici olarak yapılmaktadır. Gerçekleşen hasarın oranı ve miktarı, bilahare hasat zamanında yapılacak kesin tespitler sonrasında belirlenecek' dedi.

Yeni Şafak

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.