Kayısıdaki hasar 15 Mayıs'ta belli olacak

Kayısıdaki hasar 15 Mayıs'ta belli olacak

Malatya Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ali Selvi, yörede don olayı nedeniyle kayısı ağaçlarının zarar gördüğünü anımsatarak, "Kesin hasarları ancak 15 Mayıs'tan sonra meyveler ağaç üzerinde tam görülmeye başladığında göreceğiz" dedi.

Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Tarım Komisyonu üyeleri ile ilgili kurumların yetkilileri, kayısı ağaçlarındaki don zararıyla ilgili yol haritası belirlemek üzere kalkınma ajansında bir araya geldi.

Toplantıda konuşan Selvi, rakıma göre farklı fenolojik evrelerde bulunan kayısı ve diğer meyve ağaçlarında don afetinin olumsuz etkilerinin gözlendiğini belirtti.
Don olayının kayısı ağaçlarına büyük zarar verdiğine dikkat çeken Selvi, kurum olarak ilk tespitleri yaptıklarını belirterek, "Şu an yapılan tespitler, ön hasar tespitidir. Kesin hasarları ancak 15 Mayıs'tan sonra meyveler ağaç üzerinde tam görülmeye başladığında göreceğiz" diye konuştu.

Fırat Kalkınma Ajansı Kalkınma Kurulu Başkanı İbrahim Gezer ise toplantının amacının ilgili birimleri bir araya getirerek, bir yol haritası belirlemek olduğunu söyledi.
Gezer, şunları kaydetti:

"İlimizde daha önceki yıllarda yaşanan ilkbahar geç donları, radyasyon donları dediğimiz, ısı yayılımı şeklinde gerçekleşen donlardı. Genelde yüksek yerleri çok etkilemiyordu ama bu sene, bu konveksiyon don dediğimiz, yani bir yerdeki soğuk hava kütlesinin rüzgar vasıtasıyla bir bölgenin üzerinden geçerek tamamen zarar uğratılması şeklinde yaşandı. Çok ender yaşanır bu don hadisesi ama bu sene ilimizde gerçekleşti."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.