Kayısı fiyatları rekor kırdı!

Kayısı fiyatları rekor kırdı!

"Dünya kayısı başkenti" olarak bilinen Malatya'da mart ayındaki zirai don nedeniyle üretimin düşmesine bağlı olarak perakende satış fiyatı geçen yıla göre yüzde 200 artan "gün kurusu" kayısı, kilogramı 45 liraya varan fiyatlarla satılıyor.

Malatya'da üreticilerin kayısıyı daldan silkeledikten sonra damda ya da bahçede hiçbir işleme tabi tutmadan güneşin etkisiyle kurumaya bıraktığı gün kurusu kayısı, ürünün bol ve fiyatların düşük olduğu dönemlerde diğer çeşitlere göre daha fazla talep görüyor.
 
Farklı tadıyla tüketicilerce tercih edilen gün kurusu kayısı, bu yaz mevsiminde ise fiyatların yüksekliği nedeniyle birçok vatandaş tarafından "tadımlık" olarak satın alınabiliyor.
 
Kentte geçen yıl kilogramı 15 liraya satılan gün kurusu kayısının bu sezonki perakende satış fiyatı, 40-45 lira aralığında değişiyor. Bu ürün, toptan olarak da kilogramı 25-30 liraya satılıyor.
 
"Bu sene bir felaketle karşı karşıya kaldık"
 
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 31 Mart'taki zirai dondan sonra Malatya'da kayısının yüzde 95 zarar gördüğünü söyledi.
 
Böylesine büyük bir felaketi Malatya'nın 100 yılda bir yaşadığını dile getiren Erkoç, "Bu sene böyle bir felaketle karşı karşıya kaldık. Özellikle üreticilerimizin ciddi mağduriyetleri oldu. Ürün olmayınca haliyle arz-talep noktasında fiyatlar da tavan yaptı. Bu sene 5 liralık kayısı, 20 liraya çıktı. Gün kurusu kayısı, perakende olarak 40-45 liraya satılıyor. Toptan aldığımızda bunun fiyatı, 25- 30 lira aralığında değişiyor" diye konuştu.
 
Erkoç, kayısı üretimi açısından zor bir yıl geçirdiklerini belirterek, zirai don nedeniyle üreticilerin yanı sıra tüketicilerin de sıkıntı yaşadığını dile getirdi.
 
Gün kurusu kayısının fiyatının çok yüksek olduğuna dikkati çeken Erkoç, fiyatın yüksek olmasına rağmen vatandaşların az da olsa bu ürünü tüketebileceğini ifade ederek, "Günde 3-4 tane tükettikleri zaman bütçelerini etkilemez diye düşünüyorum. Sağlığa ciddi anlamda katkısı olan, sağlığı ciddi anlamda destekleyen bir ürün. Bu tüketimi hızlandırmamız lazım. İç tüketimi hızlandırmamız lazım" dedi.
 
"Bu sene, gün kurusu kayısımız yeterli değil"
 
Malatya'da bu yıl yaş kayısı rekoltesinin 32 bin ton civarında olacağını tahmin eden Erkoç, bunun 7-8 bin tonunun kuru kayısı, 2 bin 500-3 bin tonunun ise gün kurusu kayısı olarak değerlendirileceğini belirterek, bu sezonki rekoltenin ihtiyacı karşılayamayacağını vurguladı.
 
Gün kurusu kayısının az olduğuna dikkati çeken Erkoç, "Bu sene, gün kurusu kayısımız yeterli değil. Geçen sene çok çok fazlaydı, gün kurusuna bu sene stoksuz girdik. Bu sene, geçen yıl ile bu seneki ürünün takviyesiyle fiyatlar biraz yukarıda olur ama çok yemesek de tadımlık olarak devam ederiz. Tadımlığa kayısımız var diyoruz" ifadesini kullandı.
 
"Fiyatların yükselmesinin nedeni, mahsulün yanması"
 
Kentte kuru yemiş ve kayısı satan Ercan Öztürk de Malatyalı için geçim kaynağı olan kayısının 31 Mart'taki zirai don nedeniyle yanmasından hem üreticilerin hem esnafın hem de vatandaşın olumsuz etkilendiğini söyledi.
 
Ürünün az olması nedeniyle fiyatların yüksek olduğuna işaret eden Öztürk, gün kurusu kayısının fiyatının çok arttığına dikkati çekerek, "Geçen yıl 15 liraya sattığımız gün kurusu kayısı, bu sene 40 liraya kadar yükseldi. Bunun nedeni, mahsulün yanması, mahsulün olmaması" dedi.
 
Öztürk, gün kurusu kayısının ağaçtan toplandıktan sonra hiçbir işleme tabi tutulmadan direkt sofralara gelen natürel bir lezzet olduğunu vurguladı.
 
AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.