Kayısı 3 günde 20 lira oldu

Kayısı 3 günde 20 lira oldu

Maltya'da olumsuz hava şartlarından etkilenen kayısının fiyatı yüzde 100 oranında arttı.

Dünya yaş kayısı ihtiyacının yüzde 20'sini, kuru kayısı ihtiyacının ise yüzde 80'ini karşılayan Malatya'da 29-30-31 Mart'ta yaşanan zirai don kayısı ağaçlarını vurdu. Don olayından il genelindeki kayısı ağaçlarının yüzde 90'ı olumsuz etkilendi. Dondan etkilenen ağaçlardan hiç ürün alınamayacağı tespit edildi. Afet düzeyindeki durumun ardından kayısı fiyatları yüzde 100 oranında arttı. Kalite açısından en üst kategoride yer alan gün kurusu kuru kayısının kilo fiyatı 20 liradan 20 liraya yükseldi.

Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “29-31 Mart arası yaşanan don olayları ağaçların çok büyük bir bölümünü yaktı. Rekolte kaybını kesin olarak söylemek için henüz erken fakat benim tahminim yüzde 80-90 kayıp olacağı yönünde. Hayatımda hiç bu kadar büyük bir kayıp görmedim.” dedi. Kuru kayısı fiyatlarının 1 haftada yüzde 100 arttığını ifade eden Özbey, “Ortalama perakende fiyatlar 10 liradan 20 liraya çıktı. Tüccarın elindeki mal azaldıkça fiyat daha da artabilir. Yaş kayısının da piyasaya yüksek fiyatla çıkmasını bekliyoruz. Geçen sene 4- 5 liraya yediğiniz kayısı bu yıl 10 liraya çıkabilir.” ifadesini kullandı.

Malatya Ziraat Odası Başkanı Fevzi Çiçek ise piyasadaki kuru kayısı fiyatlarının rekolte düşüklüğü nedeniyle yüzde 100 arttığını söyledi. Çiçek, “Bu işin ticaretini yapanlar piyasaya ürün çıkarmayı düşünmüyorlar. Hava sıcaklıklarının eksi 5 dereceleri görmesi kayısı fiyatlarını olumsuz bir şekilde etkiledi.” dedi.

Melit Kayısı isimli işyeri sahibi Mahmut Deniz de kayısı fiyatlarının don olayının ardından iki katına çıktığını söyledi. Fiyatların yüzde 100 oranında arttığını anlatan Deniz, şöyle devam etti: “Kuru kayısı ürünlerinden elekaltı diye tabir ettiğimiz kayısının kilosu 1.5 liradan 6 liraya, 1 numaralı kayısı 6 liradan 12 liraya, jumbo çeşidi 7 liradan 15 liraya gün 8-10 lira aralığından 18-20 liraya çıktı. Üreticilerin birçoğu depodaki ürünlerini çıkardı. Yani gelecek yıl yaz aylarına kadar sıkıntı yaşanacak. Yeni ürünü ancak gelecek yıl yaz aylarında göreceğimizi tahmin ediyoruz. Bu durum sadece Malatya'da kayısıdan geçimini sağlayan 60 bin ailenin olumsuz etkilenmesini sağladı.”

FİYAT ARTIŞLARI:

ÜRÜN ADI ESKİ FİYAT YENİ FİYAT(TL)
Elekaltı 1.5 6
1 nolu kayısı 6 12
2 nolu kayısı 4.5 10
3 nolu kayısı 3.5 8
4 nolu kayısı 3 7
Jumbo kayısı 7 15
Gün kurusu kayısı 8-10 18-20.

Haber7

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.