Kayıp kimlikle şirket kurulamayacak

Kayıp kimlikle şirket kurulamayacak

Merkezi Sicil Kayıt Sistemi’nde (MERSİS), ticaret sicili kayıtları ile tescil ve ilan edilmesi gereken içeriklerin düzenli olarak depolandığı ve elektronik ortamda sunuluyor.

Üsame Ünal'In haberi:

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, MERSİS ile 238 adet ticaret sicili müdürlüğünün tamamında veri aktarım ve yaygınlaştırma çalışmalarının tamamlandığını ve bu ticaret sicili müdürlüklerinde MERSİS üzerinden hizmet verilmeye başlandığını belirtti. Kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport ile şirket kuruluşu yapılamayacağını söyleyen Yazıcı, artık gerçek ve tüzel kişilerin ticaret siciline ilişkin tüm işlemlerini bu sistem üzerinden yapacağını söyledi.

MERSİS ile vatandaşların kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport ile şirket kuruluşu yapılamayacağını belirten Yazıcı şunları söyledi: “Maalesef bugüne kadar başkalarının kimlik bilgilerini çeşitli yollarla ele geçiren kimseler, haberleri olmadan onların adına şirket veya ticari işletme kurmaktaydı. Vatandaşlarımız ise bu durumu öğrendiklerinde bu şirketin ya da ticari işletmenin kendisine ait olmadığını kanıtlamak için yasal yollara başvurmakta, ancak uzun süren dava süreçleri sonuçlanıncaya kadar birçok mağduriyet yaşanmaktaydı. Fakat artık vatandaşlarımızın ticaret sicili müdürlüklerimize bir dilekçe ve kimlik bilgileri ile müracaat ederek nüfus cüzdanı, ehliyet ya da pasaportunun kaybolduğunu ya da çalındığını bildirmeleri durumunda, TC kimlik numarası ve adı-soyadı bilgileri MERSİS’teki kısıtlılar listesine dahil edilecek. Bu listede kaydı olduğu sürece onlar adına yeni bir şirket ya da ticari işletme kuruluşu işlemi gerçekleştirilemeyecek. Ancak kendisinin yeni bir dilekçe ile talep etmesi durumunda kaydı bu listeden çıkarılarak şirket ya da ticari işletme kuruluş işlemi yapılabilecek. Böylece, MERSİS kapsamındaki bu yeni uygulamayla, kaybolan ya da çalınan nüfus cüzdanı, ehliyet ve pasaport ile şirket kurulması nedeniyle bugüne kadar yaşanan sıkıntılar tamamen giderilmiş olacaktır.”

Zaman

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.