Kayıp-kaçaktaki düşüş faturaya yansımadı

Kayıp-kaçaktaki düşüş faturaya yansımadı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), 1 Ocak 2014’ten itibaren yürürlüğe giren tarifelere “gizli zam” yapıldığını iddia etti.

EMO Adana Şubesi Yönetim Kurulu tarafından yapılan yazılı açıklamada, özelleştirilen dağıtım şirketlerinin, 2014 yılında ‘kayıp ve kaçak hedefleri’ nedeniyle azalması gereken gelirlerinin vatandaşın cebinden takviye edildiğini savundu.

Şirketlerin uymak zorunda oldukları hedef gereği 2014 yılında vatandaşlardan tahsil edilecek kayıp-kaçak bedelleri indirilirken, bu düzenlemenin faturaya yansıtılmadan buharlaştırıldığı ileri sürülen açıklamada, “İletim, dağıtım, perakende satış hizmeti ve sayaç okuma bedellerine, yüzde 5,3’lük 2014 yılı enflasyon hedefini de, 2013 yılı için beklenen yüzde 6,8’lik enflasyon beklentisini de aşan yüzde 20’ler düzeyinde zam yapıldı. TETAŞ’ın yaptığı yüzde 8’lik fiyat indirimi de faturalara yansıtılmadığı gibi çıplak elektrik fiyatı da yüzde 0,8 oranında artırıldı.” denildi.

    Kayıp ve kaçakları indirmek üzere yapıldığı ifade edilen özelleştirmelerde dağıtım şirketleriyle birlikte belirlenen yıllık kayıp ve kaçak hedefleri, devirler öncesinde revize edilerek yükseltildiği vurgulanan açıklamada, şu görüşlere yer verildi: “Dağıtım şirketlerinin kayıp ve kaçak hedeflerinin tutup tutmadığına ilişkin herhangi bir açıklama yapılmazken, meskenler için faturada birim tüketim başına alınan kayıp ve kaçak bedeli yüzde 23 azaltılarak 4,4 kuruştan 3,4 kuruşa indirildi. Ancak bu indirim faturalara yansıtılmazken; çıplak elektrik bedeli, iletim, dağıtım ve perakende satış hizmet bedelleri artırıldı. Artışlar mesken tarifelerinde kilovat saat başına 1 kuruşluk kayıp ve kaçak bedelindeki indirimin, yüzde 55’i dağıtım hizmeti, yüzde 13’ü perakende satış hizmet bedeli zammı olarak, toplam yüzde 68’i dağıtım şirketlerine aktarıldı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.