Kaya: Okula gidemeyen Suriyeli çocuk varsa bu dünyanın sorunudur

Kaya: Okula gidemeyen Suriyeli çocuk varsa bu dünyanın sorunudur

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Kaya, "Bugün Türkiye'de okula gidemeyen Suriyeli çocuk varsa bu, dünyanın sorunudur. AB taahhüt ettiği sözleri yerine getirmelidir ki biz bu çocuklara okuyabilecekleri okul ortamını sağlayabilelim." dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Uluslararası İş Birliği Platformunun (UİP) düzenlediği ve bu yıl "Geleceğin Tasarımı: Küreselleşmenin Yeni Sınavı" temasıyla düzenlenen 8. Boğaziçi Zirvesi'nin "Mülteciler: İnsani Zorlukları Aşmak" başlıklı oturumunda, bugünün dünyasının yeni sınavının insanı ve insani değerleri yaşatmak üzerine olduğunu anlattı.

İnsan varlığını, insani değerleri tehdit eden gelişmelerin sadece mülteciler açısından değil, tüm insanlığın geleceği açısından değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Kaya, son 50 yılda yaşananların, Filistin, Bosna Hersek, Afganistan, Irak, Sudan, Yemen, Suriye ve Myanmar'da milyonlarca insanı mülteci konumuna getirdiğini, ülkesini terk etmek zorunda kalan insanların sayısının Birleşmiş Milletler'in 2016 yılı verilerine göre 22,5 milyona ulaştığını kaydetti.

Ülkelerini terk etmek zorunda kalan insanların milliyetlerine göre yapılan sıralamada, Suriye, Afganistan ve Sudan'ın ilk sıralarda yer aldığını belirten Kaya, "Bu sadece mülteci olaylarının yoğun olarak yaşandığı bölgelerin değil, bu mülteci olaylarının yaşandığı ülkelerin komşularının sorunu değil, tüm dünyanın sorunudur." dedi.

"Sosyal Uyum Yardımı miktarı artırıldı"

Bakan Fatma Betül Sayan Kaya, hükümet olarak sivil toplum kuruluşlarının da destekleriyle Suriyeliler için yapılan yardımların değerinin 30 milyar doları aşmış durumda olduğunu kaydetti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı olarak, AFAD, Göç İdaresi Genel Müdürlüğü, Nüfus Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Avrupa İnsani Yardım Fonu (ECHO), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Türk Kızılayı ile işbirliği içinde "Sosyal Uyum Yardımı Programı" yürüttüklerine değinen Kaya, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İlk başta kişi başı 100 lira olarak başlattığımız yardım tutarını, haziran itibarıyla 120 liraya çıkardık. Bu Avrupa'dan gelen parayı, öncelikle ihtiyaç sahipleri olmak üzere, yaşlılar, engelliler, kadınlar ve çocuklar olmak üzere Kızılay Kart yardımıyla mültecilere veriyoruz. 1 milyon mülteciye eylül ayı itibarıyla ulaşmış durumdayız. Tamamı AB fonlarından olmak üzere, 632 milyon lira ödeme yaptık bu Kızılay Kart aracılığıyla. Kişi başı 120 lira olmak üzere, öncelikle ihtiyaç sahiplerinden, kadınlardan, yaşlılardan, çocuklardan, engellilerden başlamak üzere, 1 milyon sayısını eylül ayı itibarıyla aştık."

Suriyeli çocukların eğitimi

Kaya, Suriyeli kadınlar, yaşlılar, engelliler ve çocukların sosyal hizmetlerden faydalanmalarını da sağladıklarını kaydederek, Suriyeli tüm mültecilerin hastanelerde, acil servislerde ücretsiz olarak sağlık hizmeti alabildiğini, bakanlık olarak dezavantajlı gruplara sosyal hizmet modelleri aracılığıyla hizmet ettiklerini bildirdi.

Kaya, şöyle devam etti:

"Ama maalesef bu sadece mülteci sorunu yaşayan ülkelerin, komşu ülkelerinin sorunu değil, bu tüm dünyanın sorunu. Eğer bugün Türkiye'de okula gidemeyen Suriyeli çocuk varsa bu, dünyanın sorunudur. Burada Avrupa Birliği bize taahhüt ettiği sözleri, 3+3 milyar avro olan sözünü tamamıyla yerine getirmelidir ki burada biz de bu çocuklara okuyabilecekleri okul ortamını sağlayabilelim. Biz yüzde 100'ü okulların içinde, eğitimin içinde yer alsın istiyoruz. Kendi gayretlerimizle çok büyük bir başarı sağladık. Çok yüksek oranda bugün Suriyeli çocuklar eğitim alıyor ama biz istiyoruz ki Suriyeli çocuklarımızın da aynen vatandaşlarımız gibi her biri okula gitsin."

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.