Katil İsrail'in bir aylık vahşet bilançosu

Katil İsrail'in bir aylık vahşet bilançosu

İsrail'in 7 Temmuz'dan bu yana "Koruyucu Hat" adıyla Gazze'ye düzenlediği saldırıların bir aylık bilançosu açıklandı

Gazze'de görevini fiilen yürüten Filistin Hükümeti Sağlık Bakanlığı verilerine göre, İsrail'in havadan, karadan ve denizden düzenlendiği saldırılarda 426'sı çocuk, 246'sı kadın, 79'u yaşlı bin 868 kişinin hayatını kaybetti, 2 bin 877'si çocuk, bin 853'ü kadın, 374'ü yaşlı 9 bin 563 kişinin yaralandı.
 
Saldırıların neden olduğu yıkımın ayrıntılarına ilişkin bilgi veren Filistin uzlaşı hükümetinin Bayındırlık ve İskan Bakanı Mufid el-Hasayine ise 5 bin 510 evin tamamen, 30 bin 920 evin ise kısmen yıkıldığını, bu evlerden 4 bin 600'ünün kullanılamaz hale geldiğini söyledi.
 
Hamas'ın üst düzey yöneticilerinin de evlerinin hedef alındığını belirten Hasayine, İsmail Heniye, İmad el-İlmi, Mahmud ez-Zehar, Nizar İvedallah, Ziyad ez-Zaza, Halil el-Hayye ile iki eski bakan Fethli Hamad, Basim Neim ve milletvekilleri İsmail el-Eşgar, Cemile eş-Şanti, Kassam Tugayları komutanlarından Mervan İsa ve Ahmed Caberi'nin evinin tamamen yıkıldığını kaydetti.
 
Sağlık merkezleri ve camiler vuruldu
 
İsrail'in hedef gözetmeksizin düzenlediği saldırılarda, birçok cami, sağlık merkezi ve okul yıkıldı veya hasar gördü.
 
Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları Gözlemevi Gazze Şube Başkanı Rami Abduh, İsrail saldırılarında 43 caminin tamamen yıkıldığını, 120'sinin ise kısmen zarar gördüğünü söyledi.
 
Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerinde  6 üniversitenin ve 152 bin öğrencinin eğitim gördüğü 188 okulun hasar gördüğünü kaydeden Rami, doğrudan hedef alınan hayır kurumlarına ait 22 merkezin de yıkıldığını bildirdi.
 
Saldırılarda ayrıca 24 sağlık merkezinin hasar gördüğü, 36 ambulans ile 700 bin vatandaşa hizmet veren 8 kanalizasyon tesisinin vurulduğu kaydedildi. İsrail saldırıları ve tehditleri nedeniyle 475 bin Filistinlinin evsiz kaldığı belirtildi.
 
Öte yandan, Filistin güvenlik kaynakları, düzenlenen saldırılarda 7 bin 178'i havadan, 15 bin 580'i denizden, 36 bin 442'si karadan 59 bin 200 roket atıldığını, Filistin'deki direniş gruplarının ise 3 bin 950 roket atarak karşılık verdiğini ifade etti.
 
İsrail ordusundan yapılan açıklamalarda ise Gazze'de 4 bin 720 hedefin vurulduğu, İsrail'e 3 bin 385 füze atıldığı kaydedildi.
 
64 Asker öldürüldü, İsrailliler şoka girdi
 
Ordu verilerine göre, Gazze'ye yönelik kara saldırılarına başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 64 asker öldü, 400 asker yaralandı. İsrail Kızıl Davud Yıldızı Acil Yardım Teşkilatı ise Gazze'ye yönelik saldırıların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana 3 İsrailli sivilin öldüğünü, çoğu panik nedeniyle 2 binden fazla kişinin şoka girdiğini kaydetti.
 
Batı Şeria'da 12 Haziran'da kaybolan 3 Yahudi yerleşimcinin 18 gün sonra ölü bulunmasının ardından Filistinli genç Muhammed Ebu Hudayr, 2 Temmuz'da Yahudi yerleşimciler tarafından kaçırılmış ve yakılarak öldürülmüştü. İsrail, olayların ardından 7 Temmuz'da "Koruyucu Hat" adı altında Gazze'ye havadan, 17 Temmuz Perşembe akşamı da karadan saldırıya geçmişti.
 
Gazze'deki Filistinli gruplar ve İsrail arasında bugün saat 08.00'de başlayan 72 saatlik ateşkes sağlanmıştı.

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.