Katar’la askeri anlaşma tamam

Katar’la askeri anlaşma tamam

İki ülke arasındaki savunma sanayii işbirliği çerçevesinde TSK’nın Katar’da konuşlanmasına dair uygulama anlaşması Davutoğlu ile Katar Başbakanı Al Sani’nin katıldığı törenle imzalandı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Katar ziyaretinde iki ülke arasında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’da konuşlanmasına ilişkin anlaşma imzalandı. Başbakan Davutoğlu, Katar’daki temasları kapsamında Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile bir araya geldi. Davutoğlu ayrıca Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Şeyh Abdullah Nasır bin Halife Al Sani ile görüştü. Davutoğlu ve Şeyh Abdullah baş başa görüşmelerinin ardından heyetlerarası görüşmelere başkanlık etti. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar ziyareti kapsamında Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Abdullah Nasır bin Halife Al Sani ile birlikte “Türkiye - Katar 

İş Forumu”na katıldı. Foruma aralarında ESMEDYA Yönetim Kurulu Başkanı Ethem Sancak’ın da bulunduğu Türk işadamları katıldı.

ASKERİ İŞBİRLİĞİ

Görüşmeler kapsamında Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) Katar’da konuşlanmasına ilişkin uygulama anlaşması Davutoğlu ile Katar Başbakanı Al Sani’nin huzurunda imzalandı. Anlaşma, Davutoğlu ve Şeyh Abdullah’ın başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmede, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ile Katar Savunma İşlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Halid bin Muhammed Al Atiyya tarafından imzalandı.

KATAR’A TÜRK ÜSSÜ

Davutoğlu, Türkiye-Katar İş Forumu’nda yaptığı konuşmada iki ülke arasındaki askeri anlaşma ile ilgili şunları söyledi: “Bugün attığımız imzayla Türk Silahlı Kuvvetlerinin Katar’daki mevcudiyeti ve buradaki ortak üssümüz devreye girmiş oluyor. Bu konuda Katar’ın duyduğu güvene müteşekkiriz. Türkiye kendisine güvenen hiçbir dostu yalnız bırakmamıştır. Türkiye, kendisine güvenen hiçbir ülkenin yanında durmaktan geri durmamıştır. Katar, Türkiye’ye güvendi ve Türkiye Katar’a güvendi. Bugün dünya ölçeğinde bir iş birliği sergiliyoruz. Bu bağlamda savunma sanayi iş birliğimiz, bu askeri iş birliğimizi takviye eden, tahkim eden ana unsurlardan biri. Bunu da geliştireceğiz.”  

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad Al Sani ile bir araya geldi. Görüşmenin ardından, Emir Şeyh Temim, Başbakan Davutoğlu onuruna yemek verdi.     
 

Ticaret hacmi artmalı    

Başbakan Davutoğlu Katar’da Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından Marriott Otel’de düzenlenen Türkiye-Katar İş Forumu’na katıldı. Burada yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanı olarak Katar’a 15 kez ziyarette bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, Türkiye-Katar ilişkilerinin her zaman sıcak, her zaman dinamik olduğunu söyledi. İki ülke ilişkilerinin son yıllarda olağanüstü geliştiğini açıklayan Davutoğlu, “Türkiye-Katar ilişkilerinin ticari hacminin 1,3 milyar dolara çıkıp son 5 yılda 3 misli artması güzeldir ama kesinlikle yeterli değildir. Bu ticaret hacmimizi en kısa sürede önce 3 milyara, sonra da 5 milyara çıkarmalıyız” dedi. Davutoğlu, “Katar neye ihtiyaç hissediyorsa Türkiye’de var, Türkiye neye ihtiyaç hissediyorsa, Katar’da var. Biz enerji tüketen bir ülkeyiz, Katar’da var. Katar tarım potansiyeli itibarıyla dış alıma, ithalata ihtiyaç hissediyor, o da Türkiye’de var” şeklinde konuştu. Davutoğlu, Türk müteahhitlerin Katar’da üstlendikleri işin 15,3 milyar dolar olduğunu kaydetti.

 

Star

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.