Kasvetli havalar depresyon sebebi

Kasvetli havalar depresyon sebebi

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, kirli ve kasvetli havaların insan psikolojisini etkilediğini söyledi.

Dilbaz, “Bunun önüne geçebilmek için çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanması ve ortamın ısı ayarının kontrol altında tutulması gerekir.” dedi.

Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, kış aylarında kirli ve kasvetli havaların kişilerde yorgunluk, keyifsizlik ve enerji kaybına neden olabileceğini belirtti. Kış döneminde havaya bağlı kişilerde depresyon yaşanabileceğine dikkat çeken Dilbaz, bunun önüne geçebilmek için çalışma ortamlarında gerekli ışık ihtiyacının karşılanması ve ortamın ısı ayarının kontrol altında tutulması gerektiğine vurgu yaptı.

Hava güneşli olmasa dahi bireylerin gün içerisinde 20-30 dakika kadar ofisinden dışarıya adım atmasının fayda sağlayacağını ifade eden Dilbaz, yarım saatlik düzenli yürüyüşün, sağlıklı beslenmenin, karbonhidrat ve şeker alımının kontrol altında tutulmasının kişiyi rahatlatacağının da altını çizdi.

Dilbaz, kişilerde kışın uyku ihtiyacının da arttığına dikkat çekerek, “Kışın günler kısalıyor, güneş ışığı azalıyor ve insanlar sürekli kapalı ortamda kalıyor. Bu da kişilerin psikolojilerini olumsuz yönde etkiliyor. İnsanların yaz aylarında, yaşadıkları olaylara karşı yaklaşımları, kendilerine duydukları güven hissi, kışın yerini mutsuzluğa, iç sıkıntısına, fiziksel ve ruhsal bitkinliğe, yorgunluğa ve uyku haline bırakabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Cihan

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.