Kaşla göz arasında 4 TL zamlandı

Kaşla göz arasında 4 TL zamlandı

Zam, kırmızı ete de sıçradı. Karkas kilogram fiyatı 20 Aralık'ta 16 lira olan kırmızı etin fiyatı, daha bir ay geçmeden 17.50 liraya fırladı.

Emin Et Başkanı Emin Arslan, tüketimin düşmesine rağmen fiyatların arttığını söyledi.

Piyasada hayvan kalmadığını dile getiren Arslan, "Kurban Bayramı'nda zaten hayvanlar kesildi. Hemen arkasından aralık ayında besicilerin kredi geri ödemeleri olduğu için hayvanlar yine kombinalara gönderildi. Aynı dönem, 2014'te desteklerin kalkacağı söylentileri çıkınca çiftçi, elindeki hayvaları da kesime gönderdi; hayvan kalmadı" dedi. 20 Aralık'ta karkas etin kilogram fiyatı 16 lirayken tüketiciye ulaşan kuşbaşı fiyatının 28 lira olduğunu kaydeden Arslan, bu fiyatın 32 liraya çıktığını söyledi.
Hünkar Çiftliği'nin sahibi Eşref Şekerli, siyasi gerilimin tüketicinin alımlarını düşürdüğünü dile getirdi. Şekerli, şu anda sadece otel ve yemek şirketlerine toptan satışların sürdüğünü belirtti.

TÜKETİMDE % 40 DÜŞÜŞ

Şekerli, "Tüketimde en az yüzde 40 azalma var. Tüketim azken bile fiyatlar artarken, tüketici satın almaya başladığında fiyat nereye gidecek bilemiyoruz. Öte yandan kanola, soya küspesi ile mısır gibi yemler tamamen ithal. 15-20 gün içinde et fiyatında 1 liralık artış daha olur" diye konuştu.

1 LİRA DAHA ZAM YOLDA

Sektör yeterli hayvan olmadığını belirterek 1 lira daha zam beklerken, karkastaki 1 liralık artışın tüketiciye 3 lira olarak yansıdığını söylediler.

ETİN FİYATI GERÇEKTE 18.15 TL OLMASI LAZIM

Şahbazlar Çiftliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Şahbaz, üreticinin devam edebilmesi için karkasın kilogram fiyatının 18.15 lira olması gerektiğini söyledi. Şu anda üretim maliyetinin 16.50 lira olduğunu belirten Şahbaz, "1 yılda dolar yüzde 20, Euro yüzde 25 artmış; faiz yüzde 12 kazandırmış. Bizim 1 yılda kazandığımız para, yüzde 7.5 arttı. Hayvancılık yatırımları azalıyor. Buraya yatıracağımıza parayı bankaya koysak daha çok kazanırdık. Çifliği, şu anda yüzde 45 kapasiteyle çalıştırıyoruz" dedi. (Habertürk)

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.