Kaskolu Aracın Orjinal Olmayan Parça İle Tamiri 1 Haziran'da Başlıyor

Kaskolu Aracın Orjinal Olmayan Parça İle Tamiri 1 Haziran'da Başlıyor

Kaskolu araçların eşdeğer parça ile tamiri 1 Haziran'da başlıyor. Uygulama sigorta şirketinin kârını arttırırken, araç sahipleri orjinal parçadan mahrum kalacak.

Otomobil kaskosunda 1 Haziran'dan itibaren 'Eşdeğer Parça Belgelendirme' uygulamasıyla yeni bir dönem başlayacak. 'Eşdeğer Parça Belgelendirmesi' ile sigorta şirketleri hasar yapan araçların tamirinde eşdeğer yerli parça kullanabilecek. Araç sahipleri yerli parça kullanımına itiraz edemeyecek.

SİGORTA ŞİRKETLERİNE YARAYACAK

Uygulama sayesinde sigorta şirketlerinin hasar ödeme payları düşecek. Karlılıkları artacak.

VATANDAŞIN KARI YOK

Araç sahipleri ise orjinal parçadan mahrum kalabilecek. Uzmanlar parçalar ne kadar TSE belgeli de olsa ithal otomobillerde sorunlar yaşanabileceği görüşündü.

KASKO UCUZLAYACAK İDDASI

Araç sahibi kasko yaptırırken, sigortacının prim hesabını daha ucuz 'TSE belgeli muadil parça'yı göz önünde bulundurup ucuzlatacağı iddia ediliyor. Ancak bunun bir garantisi yok. Yasaya göre sigorta şirketi istediği zaman muadil parça kullanabilecek. Bu duruma itiraz yapılamayacak.

SİGORTALI ZORLA KABUL EDECEK

Buna göre 1 Haziran 2015'ten itibaren 2 yıl süreyle eşdeğer parça standartlarını ve sertifikasyonu Türk Standartları Enstitüsü (TSE) belirleyecek. Daha açık bir anlatımla, yerli üreticilerin, ürettikleri parçaları TSE onaylayacak; sigorta şirketleri de TSE'nin onayladığı eşdeğer parçaları araçların onarımında yasal olarak kullanabilecek.

Sigortalı ise, 'eşdeğer parça kabul etmiyorum, orijinal istiyorum' diyemeyecek. Hazine isterse, TSE'nin 2 yıllık sertifikasyon sürecini birer yıllık periyotlarla uzatabilecek. Ayrıca sigorta şirketleri eşdeğer parça konusunda TSE'nin dışında yerli ya da yabancı başka h

Haberler.com

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.