Kasırga Amerika'da 6 can aldı

Kasırga Amerika'da 6 can aldı

Karayip ülkelerinde birçok kasabayı haritadan silen ve yaklaşık 900 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan Matthew Kasırgası, ABD'de ise dünden beri 6 can aldı.

Karayip ülkeleri ve ABD’yi etkisi altına alan Matthew Kasırgası, bölgenin en yoksul ülkesi Haiti’de büyük can kaybına yol açtı. Kasırga sebebiyle 900'e yakın kişi ölürken, binlerce kişi yaralandı. Saatte 245 kilometre hızla esen kasırgada, 4 kasaba haritadan silindi. Karayip ülkeleri Bahamalar, Haiti, Dominik Cumhuriyeti, Küba ve ABD, bölgede son 10 yılın en yıkıcı kasırgasında ayakta kalmaya çalışıyor. Saatte 245 kilometre hızla ilerleyen kasırga, önünde ne varsa yıkıp geçiyor. Kasırganın yol açtığı yıkım, sel ve toprak kaymalarında yaşamını yitirenlerin sayısı 900'e yaklaştı. 2010 yılında meydana gelen 7 büyüklüğündeki depremde 100 bine yakın vatandaşını yitiren Haiti’de, yapı kalitesinin de düşük olması yüzünden kasırganın tahribatı büyük oldu.

Roche a Bateau, Jeremie, Corail ve Petit-Goave kasabalarında taş üstünde taş kalmadı. Haiti İçişleri Bakanlığı tarafından, depremde en az 3 bin 200 binanın yıkıldığı, 15 bin kişinin ise evsiz kaldığı duyuruldu. Komşu Dominik Cumhuriyeti’nde de yıkılan ev ve ağaçların altında kalan 70’ten fazla kişinin hayatını kaybettiği açıklandı. Ayrıca 62 bin kişinin sığınaklara tahliye edildiği bilgisi paylaşıldı. ABD Kızılhaç Örgütü, Haiti ve Dominik  Cumhuriyeti’nde en az 500 bin kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu ifade etti.

ABD’de ise Başkan Barack Obama, Matthew kasırgasının şiddetinin 4’üncü seviyenin altına inmeyeceği ve etkisinin haftalarca sürebileceği yönündeki raporlar üzerine, Florida, Güney Carolina, Kuzey Carolina ve Georgia eyaletlerinde acil durum ilan etti. Yaklaşık 1.5 milyon ABD’liye, güvenli bölgelere gitme çağrısı yapıldı. Bu 4 eyalette okullar ve kamu kuruluşları kapatıldı. Florida’daki turistik tesisler ve tema parklar da boşaltıldı, yüzlerce uçak seferi iptal edildi. Florida yönetimi, son 100 yılda bölgenin karşılaştığı en şiddetli fırtınadan 12 milyon kişinin etkileneceğini duyurdu, yaklaşık 3 milyon kişi tahliye edildi. Eyalette 1.1 milyon kişiye elektrik verilemediği öğrenildi.

ABD'nin Florida eyaletinde şu ana kadar 6 kişinin kasırga sonucu yaşamını yitirdiği açıklandı.
 

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.