Kaşıkçı köyü'nün son ustaları

Kaşıkçı köyü'nün son ustaları

Antalya'nın Akseki ilçesinde bir zamanlar 350 ailenin tamamının kaşık üretimiyle geçimini sağladığı Bademli'de yeni ustalar yetişmeyince bu el sanatını yapanların sayısı azaldı.

Bademli Mahallesi'nde 66 yaşındaki tahta kaşık ustası Hasan Ünal, atalarından öğrendiği mesleğini evinin bahçesindeki küçük atölyede sürdürüyor.

Ünal, dede mesleği kaşıkçılığa 7 yaşında babasının yanında başladığını söyledi. Eskiden belde statüsündeki Bademli Mahallesi'nde 350-400'e yakın ev bulunduğunu belirten Ünal, birçok kişinin evinin altına kurduğu atölyelerde kaşık ürettiğini dile getirdi.

O zamanlar mahallelinin geçimini kaşıkçılıktan sağladığını kaydeden Ünal, nüfusun azalması, gençlerin de büyükşehirlere göç etmesiyle kaşık yapan usta sayısının azaldığını anlattı.

Ünal, "Evimin bahçesinde küçük atölyede bu sanatımı eşimle ölünceye kadar sürdüreceğim. Artık Bademli'de kaşık yapan 10 civarında usta kaldı. Yeni nesil yetişmiyor. Ustaların hepsi yaşlı. Yerlerimize kaşık yapacak usta yok. Kaşıkçılık sanatı da artık bitmek üzere" dedi.

"Bu mesleğin yok olmasını istemiyoruz"

Muhtar Durmuş Ali Özen de mahallenin kuruluşunun 350 yıl öncesini bulduğunu ifade etti.

Bir zamanlar mahallelerinde 350 hanenin tamamında kaşık üretimi yapıldığını, bu insanların geçimini kaşık yaparak sağladığını anlatan Özen, "Bir zamanlar beldede kaşıkçılıkla ilgili kooperatif bile kurulmuştu ama artık kaşıkçılık mesleği tarihe karışmak üzere. Bu mesleğin yok olmasını istemiyoruz. Bunun için kendim bu yaşta kaşık yapmayı öğrendim." dedi.

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.