Abdurrahman CANBEY

Abdurrahman CANBEY

Kaşif ruhu

Kendimce bir tarifle, keşif; aklın, ruhun ve yüreğin peşine takılıp zahmetlere katlanma  pahasına arayışını sürdürdüğü araştırmalardır, yeni çözümlerdir. Merakın, mekanik sorgusunu aşan bir belirsizlik içinde buluş yolculuğudur. Kaşif, arayışının sürekliliği ve zihnine kılavuz ruhun öncelikleri ile yeteneğinin götürdüğü yere kadar gider.

Bir insanın dünyasında nice dünyaları görür, hem de iç içe. Deniz diplerinde keşfeder hayatın canlı organizmalarını. Matematik denklemlerini. Yeni denklemlerin çatısını kurar, ya da köklerine ulaşır, bulur.

Ruha uzanan hakikat incilerine, bilimin penceresinden bakar. Keşif, belirleyici ve sürükleyici olan insanın ruhuna, aklı ve fıtratı teslim etme yolculuğudur. Öğrendikçe anlar ve gelişir. 
Hayata böyle bakınca, kendi keşfini sürdüren, orada derinleşen her insan bir kaşiftir. Hazine kıymetinde yeni bulgulara ulaştıkça, keşif serüvenini devam ettirir.
İnsan aklı bu sayede aşağıdaki  tespitlerin peşine düşer, düşünür ve muhakemesi ile perçinler:

Başka türlü keşif, inkişaf, gelişim ve yenilenme olamayacağının farkına varmak.
Ruhların birbirini tamamladığını, farklı yaratılışların aynı amaca dönük olduğunu düşünmek.  Birlik şuuruyla  ruhların bütünleştiğini, birbirini tamamladığını fark etmek.
Keşif kapılarını açan ve doyumsuzluk içinde doyuran ve doyumu yaşatan yaklaşımlara ulaşmak.
Beden ve fizik ötesi bir doyum ve manevi haz.
Tatminle  beraber bütünlük ve tamlık. Gerçek ise insanın insan olma nüvesi. Kendisi. Tam olma ise sancılı, acılı bir olgunlaşma serüveni. Yaralar, bereler, acılar fazla olsa da keşfin yenileyici ruhu hepsini sarıp sarmalıyor ve iyileştiriyor. Bir daha geri dönmemecesine, yeniyi eskiye devşirerek yol aldırıyor. Keşif yolunda hakikatten ayrılık olamayacağını da öğrenmeli. Bütünden ayrı düşmenin imkansızlığını, yaşanan ve yaşanacak olanlara razı bir teslimiyetle.

Keşfin odağında şefkat var. Sınırsız ve derin yaşanan şefkat tefekküre yol. Yaşayarak derinleşmek ve insana, sevgiye, şefkate, hayata odaklı tefekkür. Yeryüzünü seyrederek düşünmek,  hikmetle derinleşmek ve büyümek. Burada arayışın ruhi tekamülü ile çekilen acıların ve sarılan yaraların derinliği keşfin derinlikleri karşısında hafifliyor.

Kaşif ruhun temel özelliği, zihnin özgürlüğü, aynı zamanda zihnin sonsuzluğun sınırı, öğrenmenin sınır tanımayan cesaret abidesi, vicdan ise haktan yana taviz vermeyen gerçek ve tarafsız terazi. Niyet, samimiyet, safiyet nirengi taşı. İrade yol açıcı. Arzular/gönül yorgun savaşçı. Akıl yol feneri. Beden kendinden azade ruhunun izinde.
 
Ruh insanın özü, aslı, çekirdeği, kendisi.
Ruhu tanımak ve farkında olmak ise farklı bir maneviyat  boyutunda varlık.
Varlık, manen ve ruhen dirilişin yokluktan sonra yeniden  hayat bulması.
Yeni bir başlangıç ve hayat bulma, tarifsiz huzur ve sükunet  içinde bir enerji  akışı ve şevk dalgası.
Doğruyu  bulmak, doğruya akmak.

Ruhun rehberliğindeki akıl safiyeti, mihenk taşına denk bir izdüşümüdür.  Kalp ise sevgi pınarından su veriyor. Keşif yolcularına, yolda yeni köprüler inşa edecek cesareti veriyor. Vicdan ise şuurlu bir zihne hizmet ediyor ve sonsuz bir özgürlük hissi yaşatıyor hepsi biraya geldiğinde. "BİR"liğe ve bütünlüğe ulaşmak ise, parçalanmışlık, ayrılık ve bölünmenin olmadığı haykırış. Tükenmeyen bir ses ve nefes.

BİRliğe ulaşarak sükuneti bulan Ruh'un teslim aldığı akıl  kavramaya, taşımaya ve tamamlamaya hazır. Sonrası yolda  saklı. Yol,geleceğe uzanan  köprü. Aklı mihenk taşı, ruh  mihmandarı, kalp misafiri,vicdan şuuru...

BİR olmak, tevhit hakikatinin, kainata hükmeden manay-ı harfi bakışı. Yani tevhid-i kıble.
Ruh'un teskini, sükunet bulması, fıtratına uygun hareketle ve yeteneğine paralel başarı ve dua ile kendini mümkün ve kendini koruması. Ruhunu koruyan,varlığına ve emanetine sadık kalır.
Ruh  dokusu, zihin mutfağından düşünce yemeklerini pişirmek için akıl  ölçülerinden destek alır. Kıvam ve dozaj, akıl  farkıyla insani bir anlam ve değer kazanmakta.

Akıl ise kavrayışı kadar, sorumluluklarını taşımaya, onları tamamlayıp mükemmelleştirmeye ve inkişafını sürdürmeye çalışmakta.
Kaşif ruhlar, bu hazırlığın yönelttiği yeni sonuçlar için yol  alırken, aynı zamanda yön tercihi ve hedef noktası  belirlenmiş olmakta.

Hayatın ulaşım sistemi, geçilmesi gereken her dereyi ve aşılması gereken her engeli, istikbalin dürbünlerine açık köprüler vasıtasıyla birbirine bağlamakta.
Köprü nün ayakları, sağlam bir zeminin en denge yerinde bir mihenktaşı emniyetinde zeminin gerilim emniyetini sağlamakta ve geçişlere dayanak olmakta.

Bu sistemin heyecan ve inanç boyutunda sağladığı güven köprüsü  ise yürek  tadında bir cesaret ve kararlılık. Tam bu işlemlerin son aşamada test sürecinden onay alması için uğradığı son durak ise vicdan.

Keşif; insanın kendisi olma yolculuğu. Yani insanı insan yapan  asli varlığın  özüne yolculuk. Aslına geri dönüş. Köklere iniş. Mevcut durum ve geçmişle yüzleşme cesareti. Yaraları, bereleri sarma kabiliyeti. Kazalara aldırmadan yol alma inanç ve iradesi. Hepsinin özünde ise insanı kendisinden eden bir  ilahi aşk’a talip olmak ve sahibine emanet acizliğimizi bilmek.

Erdemin yakıcılığa ve yanmaya dayanma gücü ve sabrını taşıyabilmek. Gözyaşlarını yüreğine akıtabilmek. Çaresizlik içinde teslimiyeti yaşamak. Kendinden vazgeçerek ölüme gidebilecek cesareti taşımak. Sözün bittiği nokta şimdi. Özü dirilten Rabbin sözü başlatma takdiri ise ayrı bir lütuf.

[email protected]

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.