Kars'a biyogaz santrali kuruluyor

Kars'a biyogaz santrali kuruluyor

Hayvansal atıklar ve muhtelif enerji bitkileri kullanımıyla elektrik ve ısı enerjisi üretimi için Selim ilçesinde biyogaz santrali kurulumu çalışmalarına başlandı.

KAÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bozkuş, "Tesis tarım, hayvancılık, enerji ve sera faaliyetlerinde, dolaylı ve dolaysız olarak çok sayıda vatandaşa iş imkanı sağlayacak" dedi.
 
Kars'ta, hayvansal atıklar ve muhtelif enerji bitkileri kullanımıyla elektrik ve ısı enerjisi üretimi için biyogaz santrali kurulacak. Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cevdet Bozkuş, fakültede düzenlediği basın toplantısında, Selim ilçesine biyogaz santrali kurmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Söz konusu çalışma için proje hazırladıklarını anlatan Bozkuş, "Almanya'dan bir firmayla iki yıl süren bir çalışma yaparak, proje hazırladık. 22 milyon avroya mal olacak projeyle Selim ilçesine biyogaz santrali kurulacağız" dedi. "Kars Selim Biyogaz Santrali" adlı projeyi önemsediklerini ifade eden Bozkuş, "Selim ilçesine biyogaz santrali kurmak için çalışmalara başladık. Biyogaz tesisinde ham madde olarak hayvansal atıklar ve muhtelif enerji bitkileri kullanımıyla elektrik ve ısı enerjisi üretilecek" diye konuştu.

İNŞAATI BU YIL İÇİNDE BAŞLAYACAK

Santralin Kars-Selim ilçe sınırları içerisinde kurulacağını anımsatan Bozkuş, yatırımcı şirketin santralin inşaatına bu yıl başlayacağını belirterek, şöyle devam etti: "Planlanan biyogaz tesisinin kurulum ve elektrik bağlantı detay çalışmaları yapıldı. Bu projenin tamamlanmasıyla benzeri Akyaka ve Arpaçay bölgesinde de kurulabilecek. Selim ovasına yeni bir tarım anlayışı getirecek. Yıllardır ağırlıklı olarak arpa, buğday yetiştirilen Selim ovasında artık mısır silajı ve enerji bitkileri yetiştirilerek arazinin en verimli bir şekilde kullanımı sağlanacak ve üretici köylülerin gelir düzeyleri artacaktır. Tesisten elde edilen organik gübre, Selim ovasındaki tarlalarda kullanımı ürün verimini artıracaktır."

SEBZE VATANDAŞA UCUZA SAĞLANACAK

Santralden elektrik üretilerek, ülkenin enerji ihtiyacına katkı sağlanacağına dikkati çeken Bozkuş, "Ham maddesi ülkemizden olan ve çevreyi koruyan yeni bir enerji üretimi gerçekleşmiş olacaktır. Elektrik üretimi sırasında oluşacak ısı enerjisiyle seralar kurularak domates ve benzeri sera bitkileri yetiştirilecek, yörede uzak yerlerden getirilen sera sebzeleri çok yakından karşılanarak daha ucuza vatandaşa sera sebzeleri sağlanmış olacaktır" dedi.

DOĞU ANADOLU İÇİN UMUT KAPISI

Santralin 18 ayda tamamlanmasını planladıklarını anlatan Bozkuş, "Tarım, hayvancılık, enerji ve sera faaliyetlerinde, dolaylı ve dolaysız olarak çok sayıda vatandaşa iş imkanı sağlayacaktır. Doğu Anadolu Bölgesi için yeni bir umut kapısı açılmış olacaktır. Bu proje Arpaçay, Akyaka, Iğdır ovalarında benzeri projelerin yapılmasına vesile olacak" ifadelerini kullandı

AA

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.