Karpuz tarlada kaldı

Karpuz tarlada kaldı

Bingöl’ün Genç ilçesinde fiyatı 10 kuruşa kadar düşen karpuz alıcı bulamıyor. 400 dönüm üzerine ekilen yaklaşık 600 ton karpuz tarlada kaldı.

Bingöl’ün Genç ilçesinde 400 dönüm arazide karpuz eken üreticiler, düşen fiyatlara rağmen karpuzlarını satamamaktan yakınıyor. Satışların artacağını öngören üreticiler, bekledikleri hareketliliği göremeyince şimdiden zararı en aza indirmenin yollarını düşünmeye başladı.

Tarlada kalan karpuzları 10 kuruştan sattıklarını ancak bu fiyata rağmen alıcı bulamadıklarını belirten Kenan Araz, “20 yılı aşkındır bu işi yapıyorum. Her 6-7 yılda bir karpuz para ediyor. Bizde o ümitle ekiyoruz ama umutlarımız her sene boşa gidiyor. Bu senede bir şey elde edemedik karpuzlar tarlada boşu boşuna çürüyüp gitti. Tarlada 10 kuruşa satıcı bulamadık. Bu sene 400 dönüm arazi üzerine Mardin’den gelen arkadaşlarla beraber karpuz ekimi yaptık. Umduğumuzu bulamadık yaklaşık 300 dönümlük üretim tarlada çürüyüp gitti. Bizim tarlada 10 kuruşa verdiğimiz karpuzu esnaflar 70-75 kuruş arasında satıyorlar. Bu işe devletimizin el atmasını istiyoruz. Mazot çok yüksek 4 TL’nin üzerinde. 10 dönümde 5-6 bin TL yakıt yakıyoruz. Nakliye fiyatları çok yüksek. Karpuz elimizde kaldı. Kalan parayı ya nakliye parasına veriyoruz yada işçiye veriyoruz elimizde kalan parayı da hangi borcumuza vereceğimizi şaşırdık” dedi.

“EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI”

Her ekim döneminde olduğu gibi bu yıl da ümitli olduklarını ancak evdeki hesabın çarşıya uymadığını söyleyen üretici Ahmet Erdoğan ise şunları kaydetti:

“Ben her sene Karakoçan’dan Bingöl’e geliyorum. Benim burada ortaklarım var Mardin’in Derik İlçesinden. Her sene buraya gelip 400-500 dönümlük arazileri icar ediyorlar. Her ekim döneminde diyoruz ki inşallah bu sene mahsul güzel olur satışlar iyi olur. Ama diyorlar ya evdeki hesap bazen çarşıya uymuyor diye, bizde geliyoruz 400 dönümde ya 100 dönüm satış yapabiliyoruz ya da hiç yapamıyoruz. Bu sene 400 dönüm yer ektik. Malımız yine para etmedi. 400 dönüm arazimizdeki karpuzların 100 dönümünü dahi satamadık. Ürünlerimiz yerde kaldı. 10 kuruşa dahi alıcı bulamıyoruz.” 

IHA

 

HABERE YORUM KAT
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.